eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Május 2-án választ államfőt az Országgyűlés

Május 2-án 10 órakor lesz az államfőválasztás a parlamentben - közölte a házbizottság pénteki, rendkívüli ülését követően Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke.

A köztársaságielnök-választás időpontját a Ház jövő hétfői plenáris ülésén jelentik be, ettől kezdve péntek reggelig lehet ajánlásokat gyűjteni az új államfő személyére.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint a frakciók támogatták a Fidesz azon indítványát, hogy május 2-án a parlamentben ne hangozzanak el napirenden kívüli felszólalások és ne legyen interpellációs időszak sem.

Az április 2-án lemondott Schmitt Pál államfő helyére Orbán Viktor miniszterelnök Áder János fideszes európai parlamenti képviselőt javasolta és a jelölést a Fidesz-KDNP-frakciószövetség is támogatja.

A köztársasági elnök választását jelölés előzi meg, ennek érvényességéhez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása szükséges. Minden országgyűlési képviselő egy jelöltet ajánlhat.

A házbizottság további témái közül Altorjai Anita kiemelte, hogy pénteken hatályba lépett az országgyűlési törvény és a házszabály módosításáról szóló határozat. Ennek nyomán már hétfőtől változik az interpellációs időszak menetrendje a parlamentben. Több körben és a korábbinál több interpelláció hangzik el az új szabályok szerint úgy, hogy az interpellációkat és kérdéseket az első körben az ellenzéki képviselőcsoportok a létszámuk sorrendjében tehetik fel, míg az ezt követő körökben valamennyi képviselőcsoport ugyanilyen sorrendben szólalhat fel. A házbizottság feladata továbbra is a független képviselők számára - létszámukat figyelembe véve - biztosítani az interpellációk és kérdések feltételének lehetőségét.

A tanácskozáson a Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy "frissítse" jogalkotási menetrendjét. Erre válaszolva a jelenlévő Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár azt mondta, hogy ez leghamarabb két hét múlva történhet meg.

Az Országgyűlés jövő héten kétnapos ülést tart.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×