eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kormánybiztost neveztek ki a tömegközlekedés átalakítására

A közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztos lesz május 1-jével Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára; Szarvas Ferenc 30 napon belül, közös megegyezéssel távozik a MÁV Zrt. éléről.

A kormány Fónagy Jánost a közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztossá nevezi ki 2012. május 1-jétől egyéves időtartamra - közölte a Kormányszóvivői Iroda pénteken. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szintén pénteken közölte, hogy Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója közös megegyezéssel 30 napon belül távozik a nemzeti vasúttársaság éléről. Szarvas 2010 augusztusa óta irányította a vasúttársaságot, utódlásáról, az új vállalatvezető hivatalba lépésének időpontjáról a későbbiekben születik döntés.

A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint Fónagy János közreműködik a közösségi közlekedés szervezeti kereteinek, ingatlanvagyonával kapcsolatos feladatainak korszerűsítésében, vezeti a közösségi közlekedés intézményi és működési rendszerére vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát, a tarifa- és kedvezményrendszer átalakítását. A kormánybiztos részt vesz a közösségi közlekedési szolgáltatók menetrendjének összehangolásával kapcsolatos folyamatokban, szerepet vállal a közúti és vasúti közösségi közlekedést kiszolgáló hazai háttéripar, elsősorban a jármű- és gépgyártás megteremtésének, fejlesztésének előmozdításában.

Fónagy János, aki 2000 és 2002 között közlekedési miniszter volt, a továbbiakban is a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára marad.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a kormánybiztos együttműködik a közösségi közlekedés átalakításával kapcsolatos szakterületek állami vezetőivel, az állami közlekedési vállalatok vezetőivel és összehangolja a szakterületek tevékenységét.

Közreműködik a közösségi közlekedést érintő javaslatok előkészítésében, koncepciók kidolgozásában. Szükség esetén a kormány és a feladatkörrel rendelkező miniszterek intézkedését kezdeményezheti.

Közleményében a Kormányszóvivői Iroda hangsúlyozza: a közösségi közlekedés átalakítása összetett, sokszereplős feladat, irányítása és koordinálása az ügy társadalmi, államháztartási és politikai jelentősége miatt, az intézkedések összehangoltsága érdekében kormánybiztos kinevezését indokolja.

A kormányzati elvárás szerint a közlekedési vállalatok feladatellátásának középpontjában a közszolgáltatás megfelelő színvonalú biztosításának, az utazóközönség minőségi kiszolgálásának kell állnia. A teljes átszervezés eredményeként létrejövő új közösségi közlekedési rendszert mentesíteni kell minden, az elmúlt évtizedekben kialakult, a korszerű és költséghatékony működést akadályozó szervezeti, személyi és szabályozási korláttól - írja a Kormányszóvivői Iroda.

A kormánybiztos feladata ellátásáért a miniszterelnöknek felelős, tevékenységét díjazás nélkül látja el.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×