eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán: Magyar sikertörténet a Richteré - a nap hírei

Felavatták Debrecenben a Richter új biotechnológiai üzemét, amely 120 embernek ad munkát. Újabb három férfit, köztük egy magyart vett fel a legkeresettebb náci háborús bűnösök listájára a Simon Wiesenthal Központ. Megnyílt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.

Magyar sikertörténetnek nevezte a miniszterelnök a Richter Gedeon történetét. Orbán Viktor Debrecenben, a vállalat új biotechnológiai üzemének avató ünnepségén azt mondta: a beruházás azt üzeni, hogy Magyarország halad előre. Az ünnepségen Bogsch Erik, a gyógyszergyártó cég vezérigazgatója elmondta: a 2008-ban kezdődött zöldmezős beruházás összesen mintegy 25 milliárd forintba került, és 120 új munkahelyet teremt.

Küldjük Brüsszelbe a konvergencia programot

A jövő hét elején küldi el a Széll Kálmán-terv második változatát és a konvergencia programot Brüsszelbe a kormány - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter egy rendezvényen. Matolcsy György szerint ezek bizonyítják majd, hogy a kormány sikeresen befejezi a költségvetési konszolidációt, és három százalék alatt marad a költségvetési hiány.

Chikán szerint pályakorrekcióra van szükség

Pályakorrekciót sürget az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, hogy a versenyképességi rangsorban Magyarország visszaszerezze a 10 évvel ezelőtti helyét. Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora a helyzettel való reális szembenézést nevezte elsődleges szempontnak. Az egyetemi tanár szerint mielőbb meg kellene állapodni az unióval és a valutaalappal, tárgyalni kellene a bankokkal a hitelezés felpörgetéséről, emellett növelni kellene az innováció támogatását.

Szűrőprogramokat sürget Szócska Miklós

Országos, komplex szűrőprogram elindítását sürgette az egészségügyért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában. Szócska Miklós a rizikócsoportba tartozó nagy tömegek kiszűrésének fontosságát is hangsúlyozta, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyes szűrővizsgálatra nagyon kevesen mennek el. A jelenleg is zajló kórház átadás-átvételről Szócska Miklós azt mondta, hogy néhány helyen elképesztő tulajdonviszonyokat találtak, és ezeknek a rendbe tétele időbe telik.

Soron kívüli támogatást várnak a gazdák

Soron kívüli támogatást kér az áprilisi fagykárt szenvedett termelőknek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés. A vidékfejlesztési miniszternek küldött közgyűlési határozatban egyebek között arra kérik Fazekas Sándort, hogy az érintett gazdáknak soron kívül, állami garanciavállalás mellett biztosítsa a vis maior hiteleket, valamint intézkedjen az európai uniós egységes területalapú támogatások előrehozott kifizetéséről.

Drágább lesz az autó vizsgáztatása

Drágul a gépjárművek vizsgáztatása, és többszörösére emelkedik a pályaalkalmassági vizsgálat ára is. A kormány honlapján olvasható rendelettervezet szerint a személyautók forgalomba helyezési és műszaki vizsgáztatási díja 16 ezer forintról 22.000 forintra, az első fokú pályaalkalmassági vizsgálat ára pedig 8 ezer 300 forintról 39 ezer forintra emelkedne.

Újabb magyar a háborús bűnösök listáján

Újabb három személyt, köztük egy magyart vett fel a legkeresettebb tíz náci háborús bűnös listájára a Simon Wiesenthal Központ. A szervezet éves jelentése szerint a három férfi közül kettő Kanadában, a 95 éves Csatáry László pedig Budapesten él. Az izraeli lapok idézik Efraim Zuroffot, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatóját, aki azt mondta: arról kapott nemrég levelet a magyar ügyészségtől, hogy megkezdték a vizsgálatot. Csatáry László a központ szerint Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15.700 zsidó Auschwitzba deportálásában 1944 tavaszán.

Megnyílt a könyvfesztivál

Megnyílt a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A vasárnapig tartó seregszemle idén a dán uniós elnökségre reflektálva az északi országokat, Svédországot, Dániát, Norvégiát, Finnországot és Izlandot látja vendégül. A könyvfesztivál díszvendége Claudio Magris a kortárs olasz irodalom egyik kiemelkedő képviselője, akit a megnyitón Budapest Nagydíjjal tüntettek ki.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×