eur:
395.08
usd:
370.9
bux:
65135.27
2024. április 19. péntek Emma

Konferencia Antall József emlékére

Martonyi János külügyminiszter szerint Antall József egykori miniszterelnök öröksége az, hogy az értékeknek, az alapelveknek és a céloknak kell meghatározniuk a politika alakítását, a nehéz döntési helyzetekben ezek szolgálhatnak iránytűként. Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta, Antall József öröksége tetten érhető a jelenlegi kormány összetételében is.

A külügyi tárca vezetője az Antall József Politika- és Társadalomtudományi Tudásközpont által csütörtökön, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban rendezett emlékkonferencián azt mondta, hogy az egykori kormányfő örökségéhez tartozik az is: meg kell találni a mértéket, az arányokat, mértékletesnek kell lenni a célok megvalósításában, az eszközök kiválasztásában.

Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntőjében a rendszerváltozással kapcsolatban kiemelte, nagy árat kellett fizetni a szabadságért, és "még nem értünk az út végére", de mindenképpen megérte.

Úgy vélte, Antall József "rendkívül törékeny és fiatal demokráciával, törékeny parlamenti többséggel" dolgozott azért, hogy új jogállamot építsenek ki, elkerüljék a gazdaság összeomlását, megújítsák a rendőrséget és a honvédséget, megakadályozzák a nyugdíjrendszer összeomlását. Hangsúlyozta, ezeknek a céloknak az elérését magától értetődőnek tekintik, pedig "csoda volt mind".

Hende Csaba Antall József örökségéről azt mondta, elég megnézni a jelenlegi kormány összetételét, mert a miniszterek fele kapcsolódott a rendszerváltó miniszterelnök kormányához.

Az Antall József díjat idén Bernhard Vogel, volt tartományi miniszterelnök kapta. Egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a díjátadón, ezért az elismerést Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi vezetője vette át jelképesen, és méltatta a díjazottat.

Bernhard Vogel olyan német politikus, aki mindig kiállt a német-magyar kapcsolatok szövevényes rendszere mellett. Aki mindig partnerként küzdött azért, hogy Magyarország és a többi állam is megtalálja a helyét a közös Európában.

Antall József 1990. május 23-tól 1993. december 12-én bekövetkezett haláláig volt a Magyar Köztársaság miniszterelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×