Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyévai: Nincs akadálya a tranzakciós adó bevezetésének

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ötkulcsos áfarendszer nagy valószínűséggel fennakadna az Európai Bizottság jogi szűrőjén, pénzügyi tranzakciós adót viszont gond nélkül bevezethetne a magyar kormány - nyilatkozta az InfoRádió Brüsszeli hét című uniós magazinműsorának Gyévai Zoltán, a Bruxinfo szakértője.

Nagyon messze vagyunk a döntéstől - mondta Orbán Viktor az esetleges pénzügyi tranzakciós adóról április 13-án a Kossuth Rádió reggeli adásában, és hozzátette: ha mégis bevezetné a kormány az adóterhet, annak mértéke nem lenne több egy ezreléknél.

Az EU-ban a hatályos áfa-szabályozás értelmében ugyanis három áfa-kulcs alkalmazására van lehetőség - mondta az InfoRádiónak a Bruxinfo szakértője.

Gyévai Zoltán kiemelte: a szabályozás ellenére vannak olyan tagállamok - például Belgium -, ahol négy kulcs is van. Ezek az országok fogadták el az első uniós áfa-szabályozást, és olyan rendszert hoztak létre, amelyben bizonyos kivételeket kértek maguknak. Ezek a kivételek azonban nem alkalmazhatók az újonnan belépett országokra - magyarázta a szakértő.

A jelenleg is érvényben lévő uniós szabályozás szerint minden tagországban kell lennie egy áfa-kulcsnak, ami nem lehet alacsonyabb 15 százaléknál. Lehetőség van két kedvezményes vagy csökkentett áfa-kulcs alkalmazására, amelyek nem mehetnek öt százalék alá. Vagyis, ha a magyar rendszerben még két kulcsot bevezetnének, akkor az nem valószínű, hogy átmenne az Európai Bizottság jogi szűrőjén. Ráadásul - teszi hozzá Gyévai Zoltán - az egész uniós áfa-rendszer az egyszerűsítés irányába halad.

Hozzátette azonban, hogy mivel még nincsen magyar törvényjavaslat ebben a témában, nem is Európai Bizottság napirendjén.

Nincs uniós akadálya a tranzakciós adónak

A tranzakciós adó azonban tagállami hatáskörbe tartozik - legalábbis addig, amíg nincs egységes uniós szabályozás -, így a szakértő úgy látja, uniós jog nem akadályozza a kormányt abban, hogy bevezesse ezt a fajta adóterhet.

Tíz tagországban egyébként is alkalmazzák a tranzakciós adó valamilyen formáját, bár a magyar elképzelés szerint minden banki tranzakciót terhelné az adó, ez pedig szembemegy az Európai Bizottság ajánlásával.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa