eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szabálytalanságok a holokauszt túlélőinek járó támogatások elszámolásában - lapszemle

A magyar kormány ugyan már januárban átutalta a holokauszt magyar származású túlélőinek járó 2011-es támogatást a Magyar Zsidó Örökség Közalapítványnak (Mazsök), de az összeg nem jutott el a támogatást a külföldön élőknek szétosztó Claims Conference (CC) szervezethez, miután az nem számolt el szabályosan a korábbi összegekkel - írja a Magyar Nemzet.

A Mazsöknek utalt 4,2 millió amerikai dollár kétharmadát kellene továbbítania a német-amerikai CC-nek, egyharmadát pedig az idehaza élők kapják meg közvetlenül a Mazsöktől. A lap több forrásból is úgy értesült, hogy a CC a mai napig nem számolt el szabályosan a 2008-2010 közötti időszakra kapott támogatásokkal. A Mazsök azért nem tudja átutalni a pénzt, mert az államháztartási szabályok nem teszik lehetővé, hogy a szabályszerű elszámolástól eltekintsenek - írja a lap.

A Népszabadság azt írja, hogy egy kaliforniai cég már javában keresi a közreműködőket a mágneses lebegtetésű csővasútvonalak építéséhez. Óránként 6500 kilométeres sebességgel New Yorkból két óra alatt lehetne elérni Pekingbe.

Az Indexen az olvasható, hogy oxfordi kutatók lézer által keltett lökéshullámok segítségével vizsgálták, hogyan alakulhattak ki az első galaxisok létrejöttében fontos szerepet betöltő mágneses terek.

Májusban elmarad a dohánytermékek jövedéki adójának emelése, a következőre júliusban kerül sor, amit a kormány jelenlegi tervei szerint idén már nem követnek újabb szigorítások. Az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése viszont nincs napirenden - írja a Napi Gazdaság.

Márciushoz képest nőtt az alapkezelők portfólióiban a készpénzarány, ami a kockázatvállalási kedv csökkenésével és a globális gazdasági növekedésre vonatkozó várakozások romlásával magyarázható. A növekedési várakozások csökkenésében nagy szerepet játszik az európai adósságválsággal kapcsolatos félelmek kiújulása - olvasható a Portfolio.hu-n.

Sokaknak egy fesztivál jelenti a nyaralást, és újabban egyre többen választanak külföldi rendezvényeket. A Pénzcentrum.hu a környező országok bulijai közül csemegézett.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×