eur:
394.22
usd:
364.96
bux:
65556.24
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hamarosan újabb beruházást jelent be a kormány

Újabb nagyberuházások bejelentését ígéri a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában azt írta: tavaly a kormány hét nagyberuházást jelentett be. Ezek - egyedi kormánydöntés alapján - összesen több mint 500 milliárd forint támogatásban részesülnek, és közvetlenül több mint 5 000 új munkahelyet teremtenek - olvasható a Portfolio.hu-n.

"A kormány 2011-ben 7 nagyberuházást jelentett be, melyek egyedi kormánydöntés keretében támogatásban részesülnek" - fogalmaz Kolber István képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint "a projektek volumene meghaladja az 500 milliárd forintot, és a beruházások közvetlenül több mint 5 000 új munkahelyet teremtenek, közvetetten pedig várhatóan ennek többszörösét".

A kormány ezek közül 4 projekt esetében írt alá támogatási szerződést a cégekkel, "amelyek keretében a beruházók 460 milliárd forint beruházás létrehozását, 3 158 új munkahely teremtését és minimum 5 éves fenntartását vállalták".

Az Opel Támogatási Szerződését a Kormány 2011. április 6-i döntése alapján a Felek július 6-án írták alá. A cég Szentgotthárdon 2014-ig motorgyártó üzemet létesít, 456 millió euró (124 Mrd forint) beruházásával, mely 834 fő foglalkoztatásával jár. A Kormány a beruházáshoz jelenértéken 5,5 milliárd forint támogatást nyújt, amely a teljes beruházás értékének 5 százaléka.

Az Audi I. Támogatási Szerződését a Felek 2011. július 6-án írták alá. A cég győri 251,276 milliárd forint értékű beruházása 2015 és 2019 között közvetlenül 1800 magasan képzett munkavállaló foglalkoztatásával jár. A beruházáshoz a Magyar Kormány jelenértéken 11,2 milliárd forint közvetlen, vissza nem térítendő támogatást nyújt, amely a teljes beruházás értékének 5,2 százaléka.

Az Audi II. Támogatási Szerződését a Felek 2011. szeptember 28-án írták alá. A cég győri 82,4 milliárd forint értékű karosszériagyártó beruházása 2015 és 2019 között közvetlenül 300 magasan képzett munkavállaló foglalkoztatásával jár. A Kormány a projektet jelenértéken 2,3 milliárd forinttal támogatja, amely a teljes beruházás értékének 3 százaléka.

4. A Nokia Siemens Networks Támogatási Szerződését a Kormány október 6-i döntése alapján a Felek november 10-én írták alá. A cég budapesti 2,718 milliárd forint értékű K+F beruházása 2011 és 2016 között közvetlenül 224 magasan képzett munkavállaló foglalkoztatásával jár. A Kormány a beruházáshoz jelenértéken 268 millió forint támogatást nyújt.

"A Kormány döntése alapján hamarosan sor kerül egy újabb beruházás bejelentésére és a támogatási szerződés aláírására" - ígéri válaszlevelében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki azt is hozzáteszi, hogy "az ilyen beruházások maximum négy éven belül, átlagosan azonban ennél rövidebb idő alatt megtérülnek az államháztartás számára". Fenti cégek a Kormány egyedi támogatása mellett munkahely teremt ő támogatásban nem részesültek. "Az Opel és az Audi esetében várhatóan sor kerül képzési támogatási szerződés megkötésére" - árulja el a tárcavezető.

Matolcsy György azt is megemlíti, hogy "jelenleg a kormány és háttérintézménye által tárgyalás alatt álló befektetési projekteknek a következő 5-7 évben várható beruházási összértéke 6,5 milliárd euró körül van". "A közvetlenül létrehozandó munkahelyek száma megközelíti a 25 ezret, a közvetett munkahelyteremtés pedig elérheti a 65 ezret" - tette hozzá a miniszter, aki szerint nem kell számolni a beruházások visszaesésével. Meglátása szerint ehhez szükség van arra, hogy a kormány alacsony szinten tartsa a jövedelem típusú adókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×