eur:
394.42
usd:
369.55
bux:
65240.52
2024. április 19. péntek Emma

Gulyás: Az országgyűlési törvény kiállja az Alkotmánybíróság próbáját

Áder János államfőként valószínűleg élni fog a politikai és az alkotmányos vétó jogával - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában. A fideszes politikus szerint a Demokratikus Koalíció frakcióalakítását megakadályozó törvény kiállja az alkotmányosság próbáját.

A Fidesz-frakció egységesen támogatta Áder János jelölését, semmilyen vita nem volt a személyével kapcsolatban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gulyás Gergely, a párt országgyűlési képviselője.

Gyulyás Gergely úgy vélte, hogy Áder János élni fog államfői jogaival. Két jelentős eszköze van egy államfőnek a magyar alkotmányos rendszerben, az egyik a politikai vétó, tehát megfontolásra visszaküldheti az országgyűlésnek az elfogadott törvényt, vagy pedig az alkotmányos vétó, amennyiben egy törvényt alkotmányellenesnek talál, azt az Alkotmánybírósághoz küldheti - fejtette ki. S politikus valószínűnek tartja, hogy Áder János élni fog ezekkel az eszközökkel, nem hiszi, hogy elvi alapon ennek lehetőségét kizárná.

"Nyilvánvaló, hogy az államfői működésnek kell igazolnia azt, hogy valaki alkalmas-e a köztársasági elnöki tisztségre vagy sem" - emelte ki.

Gulyás Gergely hozzátette: azért tartja kifejezetten jó jelöltnek Áder Jánost, mert úgy rendelkezik politikai tapasztalatokkal, hogy egyébként az elmúlt hat évben a magyar belpolitikában aktívan nem vett részt.

Az új országgyűlési törvény kiállja az Alkotmánybíróság próbáját - mondta a Fidesz országgyűlési képviselője.

"Megnéztük a 27/1998-as alkotmánybírósági határozatot, az a szabad mandátum jelentését részletezte, de arról egyáltalán nem szólt, hogy a frakcióalakítás joga minden korlátozás nélkül más pártokból kiváló képviselőket is ilyen formán megilletne. Tehát én úgy gondolom, hogy az a szabályozás, ami az országgyűlési törvényben a frakcióalakítással kapcsolatosan található, ki fogja állni az Alkotmánybíróság próbáját is" - fejtette ki

Gulyás Gergely hozzátette: elvi kérdés volt, hogy egy párt, amely a választáson nem érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges eredményt, élvezhet-e ugyan olyan jogokat, mint azok a pártok, amelyek igen.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×