Gulyás: Az országgyűlési törvény kiállja az Alkotmánybíróság próbáját

Infostart
2012. április 18. 09:27
Áder János államfőként valószínűleg élni fog a politikai és az alkotmányos vétó jogával - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában. A fideszes politikus szerint a Demokratikus Koalíció frakcióalakítását megakadályozó törvény kiállja az alkotmányosság próbáját.

A Fidesz-frakció egységesen támogatta Áder János jelölését, semmilyen vita nem volt a személyével kapcsolatban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gulyás Gergely, a párt országgyűlési képviselője.

Gyulyás Gergely úgy vélte, hogy Áder János élni fog államfői jogaival. Két jelentős eszköze van egy államfőnek a magyar alkotmányos rendszerben, az egyik a politikai vétó, tehát megfontolásra visszaküldheti az országgyűlésnek az elfogadott törvényt, vagy pedig az alkotmányos vétó, amennyiben egy törvényt alkotmányellenesnek talál, azt az Alkotmánybírósághoz küldheti - fejtette ki. S politikus valószínűnek tartja, hogy Áder János élni fog ezekkel az eszközökkel, nem hiszi, hogy elvi alapon ennek lehetőségét kizárná.

"Nyilvánvaló, hogy az államfői működésnek kell igazolnia azt, hogy valaki alkalmas-e a köztársasági elnöki tisztségre vagy sem" - emelte ki.

Gulyás Gergely hozzátette: azért tartja kifejezetten jó jelöltnek Áder Jánost, mert úgy rendelkezik politikai tapasztalatokkal, hogy egyébként az elmúlt hat évben a magyar belpolitikában aktívan nem vett részt.

Az új országgyűlési törvény kiállja az Alkotmánybíróság próbáját - mondta a Fidesz országgyűlési képviselője.

"Megnéztük a 27/1998-as alkotmánybírósági határozatot, az a szabad mandátum jelentését részletezte, de arról egyáltalán nem szólt, hogy a frakcióalakítás joga minden korlátozás nélkül más pártokból kiváló képviselőket is ilyen formán megilletne. Tehát én úgy gondolom, hogy az a szabályozás, ami az országgyűlési törvényben a frakcióalakítással kapcsolatosan található, ki fogja állni az Alkotmánybíróság próbáját is" - fejtette ki

Gulyás Gergely hozzátette: elvi kérdés volt, hogy egy párt, amely a választáson nem érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges eredményt, élvezhet-e ugyan olyan jogokat, mint azok a pártok, amelyek igen.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gulyás Gergely 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gulyás Gergely 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást