eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Budapest nem hagyja diszkriminálni a szlovákiai magyarokat

Magyarország nemzetközi jogi lépéseket tesz, ha Szlovákia a magyarokra nézve diszkriminatívan módosítja állampolgársági törvényét - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Nemzetközi jogi fórumokhoz fordul Magyarország, amennyiben a Fico-kormány csak a magyar kisebbségre vonatkozóan tartja érvényben a szlovák állampolgársági törvényt - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a köztévének nyilatkozva.

"Jogilag nem lehet megtenni, hogy csak a magyaroktól veszik el az állampolgárságot, ezért két lehetősége van Szlovákiának: vagy visszavonja ezt a törvényt, és akkor megállapodtunk, vagy pedig a magyarokkal szemben hagyják érvényben, és akkor az összes nemzetközi fórumon lépéseket fogunk tenni, és 100 százalékra meg is fogjuk nyerni" - jelentette ki.

Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn nyilatkozta, hogy kormánya módosítaná a szlovák állampolgársági törvényt, mégpedig úgy, hogy az ne "károsítsa" azokat a szlovák állampolgárokat, akik kérvényezik egy másik ország állampolgárságát. Ezzel ugyanis a jelenlegi törvény értelmében elvesztik szlovák állampolgárságukat.

A szlovák kormányfő azonban hozzátette: Magyarország viszonylatában ennek a törvénynek továbbra is érvényesnek kell maradnia, hiszen - Robert Fico érvelése alapján - Magyarország sem változtatta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényét, amire a szlovák fél annak idején a saját törvényének módosításával reagált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×