Török Gábor: Orbán Viktor pontosan tudja, mire számítson Áder Jánostól

Infostart
2012. április 17. 08:41
Áder János esetében Orbán Viktor tudhatja, hogy államfőként milyen elnöki szerepfelfogást képvisel majd, míg ez egy tudós, vagy egy civil szereplő esetében bizonytalan lett volna - mondta Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikai elemző szerint Európában nem elvárás, hogy a köztársasági elnök ne legyen pártpolitikus, az viszont igen, hogy az elnöki székbe kerülve emelkedjen felül a pártpolitikán.

Egy pártpolitikus - különösen, ha előtte erősen exponálta magát - nehezebben lehet képes arra, hogy a nemzet egységét megjelenítse - mondta Török Gábor Áder János köztársasági elnöki jelölésével kapcsolatban az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ám az a politikai elemző szerint komoly előny lehet, ha a jelöltnek van politikai érzéke és gyakorlata, dolgozott már politikusként. Ebből a szempontból Orbán Viktor feltehetőleg azt mérlegelte, hogy olyan személyt válasszon, akivel kapcsolatban tudja ő is, és a közvélemény is, hogy mire számítson.

Áder János olyan politikus, akivel kapcsolatban a kormányfőnek nem nagyon lehet kételye abban, hogy államfőként milyen szerepfelfogást képvisel majd. Ez egy civil szereplő, egy közéleti ember, egy tudós esetén kétséges lehetett volna - tette hozzá Török Gábor.

Európai "divat"

Európában sem elvárás, hogy a köztársasági elnök ne legyen pártpolitikus, az viszont igen, hogy az elnöki székbe kerülve emelkedjen felül a pártpolitikán - emlékeztetett Török Gábor.

Ugyanakkor sok helyen igyekeznek olyan jelöltet választani, akivel szemben a másik politikai oldalon nem éreznek zsigeri ellenszenvet, és aki maga sem gondolkodik a másik oldalról kirekesztő módon - tette hozzá.

Az európai politikai kultúrának része, hogy a jelölésnél önkorlátozó a kormánytöbbség - ám ez nem azt jelenti, hogy nem politikust választanak államfőnek, hanem azt, hogy olyan személyt jelölnek, akinek államfőként esélye van arra, hogy megvalósítsa a feladatát.

A valódi teszt nem a jelölt előélete, hanem az, hogy államfőként képes-e arra, hogy a pártok fölött álljon. A politikai elemző úgy véli, leginkább ez az, amit Magyarországon félreértenek, mert a köztársasági elnöknek a politikától való "eltiltását" tartják kiemelkedően fontos követelménynek. Erről azonban szó sincs.

Az elnöki hivatal nem a némaság területe, az államfőnek nem az a feladata, kedves nyugdíjas apóként integessen a vörös szőnyegről. Az elnöknek az a feladata, hogy bebizonyítsa: van politika a pártpolitika mellett-felett. És ebből a szempontból nem az a lényeg, hogy az államfő korábban pártpolitikus volt-e. Erre rengeteg pozitív példa van, sok korábbi pártpolitikus volt képes gesztusokat gyakorolni és közmegelégedésre működni államfőként - emlékeztetett Török Gábor.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Török Gábor Áder János jelölésérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Török Gábor a köztársasági elnöki posztról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást