Romlott az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyi helyzete

InfoRádió / MTI
2012. április 17. 17:26
Romlott az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyi helyzete 2007 és 2010 között - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke kedden az önkormányzatok eladósodottságáról tartott nemzetközi konferenciát követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az ÁSZ munkatársai az elmúlt egy évben 63 városban tartottak helyszíni ellenőrzéseket, amelyeket a több mint 300 magyar város közül reprezentatív mintavétellel választottak ki. A vizsgálatok során a települések 2007 és 2010 közötti gazdálkodását ellenőrizték.

Az érintett városok felénél azonnali intézkedésekre tett javaslatot az ÁSZ. Domokos László szerint a teljes önkormányzati támogatási rendszer felülvizsgálatára van szükség, mert az nem felel meg az átláthatóság követelményeinek.

Mint elmondta: az önkormányzatok pénzügyi helyzetének romlása mögött egyebek mellett a csökkenő központi források, az önként vállalt feladatok viszonylag magas aránya és a helyi lakosság eladósodottsága áll. A helyi adók mértéke eléri a kiszabható határ 90 százalékát, így az már alig emelhető tovább - tette hozzá.

Az ÁSZ elnöke az önkormányzatok belső ellenőrzésének hiányát, az adósság- és a gazdálkodás pontatlan nyilvántartását, valamint a beruházások okozta tényleges eladósodást, az úgynevezett "rendszereladósodást" is a pénzügyi egyensúly romlásának okai közé sorolta.

Domokos László a helyi beruházások finanszírozásával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós források minél magasabb arányú megszerzéséhez az önkormányzatoknak több önrészt kellett előteremteniük. A települések a költségvetésükben emiatt keletkezett rést pedig csak újabb hitelekkel, kötvénykibocsátással, vagy késedelmes fizetésekkel tudták finanszírozni.

Az ÁSZ elnöke hozzátette: folytatják az ellenőrzéseket, és utóellenőrzések is várhatók. A törvényi változások következtében az ÁSZ a jövőben akár bírósági úton is számon kérheti az önkormányzatoktól az ajánlások betartását. Domokos László azonban hangsúlyozta: az önkormányzatok nem tudják maguk megoldani ezt a rendszerszintű problémát.

Christian Melly, a svájci Valais kanton ellenőrzési irodájának igazgatója a keddi sajtótájékoztatón saját tapasztalataikról szólva azt mondta: az elmúlt 8 évben a svájci önkormányzatok csaknem egyharmada volt nehéz helyzetben, ám mostanra szinte mindenütt orvosolták a pénzügyi problémákat. Az állami intézkedéseket úgy hajtották végre az érintett települések, hogy eközben tovább erősödött autonómiájuk - tette hozzá.

Luciano Farina Busto, a spanyolországi Galícia tartomány ellenőrzési irodájának főtanácsosa szintén az uniós források megszerzésére irányuló, és jelentős önrészt igénylő beruházások miatt nehéz helyzetbe kerülő önkormányzatokról beszélt. Mint elmondta, világosan el kell választani az állami és önkormányzati feladatköröket, meg kell szüntetni az átfedéseket, valamint előtérbe kell helyezni az elszámoltathatóságot.