eur:
395.43
usd:
372.07
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Ki lehet Áder János utódja az Európai Parlamentben?

A 2009-es európai parlamenti választásra összeállított listából kell kijelölnie a Fidesznek, hogy ki váltsa az uniós testületben Áder Jánost, ha megválasztják köztársasági elnöknek.

Huszonkét személyt jelölt 2009-ben az európai parlamenti választásokra a Fidesz, ennyi név lelhető fel legalábbis a nagyobbik kormánypárt honlapján, az archívumban. Tizennégyen szereztek akkor mandátumot. Listavezető helyen állt Schmitt Pál, akit először az Országgyűlés elnöki posztjára hívtak haza a magyar Parlamentbe, majd megválasztották köztársasági elnöknek. Az ő helyére került Pelczné Gáll Ildikó, aki viszont nem szerepelt a 22-es listán; csak a 62. helyre pozícionálták - derül ki a Választás.hu honlap adataiból.

A másik hazatérő Győri Enikő volt, aki a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára lett, az ő helyét a listán a közvetlenül utána szereplő Bagó Zoltán vette át.

A Fidesz nevezheti meg, hogy Áder János helyét ki töltse be az uniós testületben. Megkötés viszont, hogy a 2009-ben összeállított listáról kell választani. Az ott szereplő jelöltek közül nagy valószínűséggel kizárható Gulyás Gergely, aki az alkotmány-előkészítő eseti bizottság fideszes alelnöke volt, és neve felmerült az újonnan létrehozott háznagyi pozíció betöltésére is, bár cáfolta, hogy elvállalná a posztot.

Ugyancsak szerepelt a listán, a 17. helyen Szemerkényi Réka, aki Orbán Viktor külpolitikai tanácsadója, így vélhetően az ő megnevezése is kizárható.

A 22 fős listán szerepel még Hölvényi György, ráadásul ő a 16. helyen állt, így esélyes lehet a bejutásra. A Fidesz.hu-n szereplő életrajz szerint a magyar-történelem szakos Hölvényi György a KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Unió alapító tagja, korábban a Barankovics Akadémia Alapítvány elnöke volt. Felkerült még a listára 2009-ben Ékes József, Frivaldszky Gáspár, Hammerstein Judit, a 22. helyre pedig Tóth Edina.

Az InfoRádió megtudta: az új képviselő megörökli Áder János "portfólióját", tehát a környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságba kell majd beülnie az Európai Parlamentben.

A Fidesz elnöksége egyelőre nem döntött arról, kit jelöljön Áder János utódjának az Európai Parlamentbe. Információink szerint részben ezzel magyarázható az is, hogy bár Schmitt Pál április 2-án lemondott az államfői tisztségről, Áder Jánost csak május 2-án választják meg.

Annyi viszont tudható, hogy a képviselőjelölt nevét az Országos Választási Bizottság felé kell jelezni, ők tájékoztatják utána levélben az uniós testületet az új képviselő személyéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×