Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ki lehet Áder János utódja az Európai Parlamentben?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A 2009-es európai parlamenti választásra összeállított listából kell kijelölnie a Fidesznek, hogy ki váltsa az uniós testületben Áder Jánost, ha megválasztják köztársasági elnöknek.

Huszonkét személyt jelölt 2009-ben az európai parlamenti választásokra a Fidesz, ennyi név lelhető fel legalábbis a nagyobbik kormánypárt honlapján, az archívumban. Tizennégyen szereztek akkor mandátumot. Listavezető helyen állt Schmitt Pál, akit először az Országgyűlés elnöki posztjára hívtak haza a magyar Parlamentbe, majd megválasztották köztársasági elnöknek. Az ő helyére került Pelczné Gáll Ildikó, aki viszont nem szerepelt a 22-es listán; csak a 62. helyre pozícionálták - derül ki a Választás.hu honlap adataiból.

A másik hazatérő Győri Enikő volt, aki a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára lett, az ő helyét a listán a közvetlenül utána szereplő Bagó Zoltán vette át.

A Fidesz nevezheti meg, hogy Áder János helyét ki töltse be az uniós testületben. Megkötés viszont, hogy a 2009-ben összeállított listáról kell választani. Az ott szereplő jelöltek közül nagy valószínűséggel kizárható Gulyás Gergely, aki az alkotmány-előkészítő eseti bizottság fideszes alelnöke volt, és neve felmerült az újonnan létrehozott háznagyi pozíció betöltésére is, bár cáfolta, hogy elvállalná a posztot.

Ugyancsak szerepelt a listán, a 17. helyen Szemerkényi Réka, aki Orbán Viktor külpolitikai tanácsadója, így vélhetően az ő megnevezése is kizárható.

A 22 fős listán szerepel még Hölvényi György, ráadásul ő a 16. helyen állt, így esélyes lehet a bejutásra. A Fidesz.hu-n szereplő életrajz szerint a magyar-történelem szakos Hölvényi György a KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Unió alapító tagja, korábban a Barankovics Akadémia Alapítvány elnöke volt. Felkerült még a listára 2009-ben Ékes József, Frivaldszky Gáspár, Hammerstein Judit, a 22. helyre pedig Tóth Edina.

Az InfoRádió megtudta: az új képviselő megörökli Áder János "portfólióját", tehát a környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságba kell majd beülnie az Európai Parlamentben.

A Fidesz elnöksége egyelőre nem döntött arról, kit jelöljön Áder János utódjának az Európai Parlamentbe. Információink szerint részben ezzel magyarázható az is, hogy bár Schmitt Pál április 2-án lemondott az államfői tisztségről, Áder Jánost csak május 2-án választják meg.

Annyi viszont tudható, hogy a képviselőjelölt nevét az Országos Választási Bizottság felé kell jelezni, ők tájékoztatják utána levélben az uniós testületet az új képviselő személyéről.