eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

"A bolondnak is megéri" a vízművek visszavásárlása Tarlós szerint

Összesen 15,1 milliárd forintos vételárban állapodott meg a városvezetés a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjáról a francia Suez Environnement S.A.-val; az 1997-ben kötött szindikátusi és menedzsmentszerződés megszüntetéséről és a részvény-adásvételről még határoznia kell a Fővárosi Közgyűlésnek - jelentette be Tarlós István főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján.

A városvezető szavai szerint a főváros szempontjából a korábbi szándéknyilatkozathoz képest előnyösebb egyezséget tudott kötni az önkormányzat tárgyalódelegációja. Kiemelte, hogy a befektető úgynevezett szavatossági nyilatkozatot tett, vagyis kijelentette, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette.

A főpolgármester úgy vélte: az utóbbi hetekben voltak "szabályos ellendrukkerek" is, akik azon igyekeztek, hogy ne szülessen jó megállapodás, ezzel együtt "rendkívül pozitív", botránymentes egyezség született.

Ismertette, az akkori városvezetés 1997-ben az Állami Számvevőszék kifogásai ellenére nemcsak a társaság 25 százalékát plusz 1 részvényt adta el, hanem a menedzsmentjogokat és a törzsvagyon arányos részét is. A külföldi befektetők nagyságrendileg sok 10 milliárd forint menedzsmentdíjat vittek ki az országból, s így tettek volna a következő tíz évben is - vélekedett Tarlós István.

A főpolgármester elmondta, hogy a teljes fizetendő összeg 15,1 milliárd forint, amelyből 12,094 milliárd forintba kerülnek a részvények, tartalmazza a 2,537 milliárd forintos OTP-adósságállományt, valamint az első negyedévre járó 468 millió 947 ezer 500 forintos menedzsmentdíjat. Utóbbi április 1-jétől már nem jár a befektetőknek.

A városvezető arról is beszámolt: az összeg túlnyomó részét maga a vízművek, illetve két - meg nem nevezett - fővárosi közszolgáltató cég kitermeli, sőt kitermelte, a kisebbik részhez rövid lejáratú hitelt kell felvennie a fővárosnak, "ami a bolondnak is megéri". Kitért arra is, hogy a végleges megállapodás aláírásának határideje május 8.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta: a főváros felkészült a társaság menedzselésére, vízdíjemelésben pedig nem gondolkodnak.

Az ugyancsak részben külföldi kézben lévő Fővárosi Csatornázási Művek kapcsán annyit mondott: nem zárható ki, hogy azt a szerződést is van oka felülvizsgálni a fővárosnak.

A LMP fővárosi szervezete üdvözli a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról kötött megállapodást. Hanzély Ákos, az LMP fővárosi képviselője elmondta: a vízművek egy speciális, monopolhelyzetben lévő cég, és az LMP az ilyen természetes monopóliumokat szeretné köztulajdonban látni. Mint közölte, az LMP üdvözli, hogy sikerült a vízművek külföldi befektetőjével megállapodni, és egy "viszonylag tisztességes áron" visszavásárolni a cég kisebbségi tulajdonát és a menedzsmentjogokat.

A napokban megállapodás lehet a BKV ügyében

A főpolgármester szerint a napokban megállapodhat a kormány és a főváros a BKV középtávú működési feltételeiről, így esetleg április 30. előtt végleges közszolgáltatási szerződést köthet az önkormányzat a tömegközlekedési társasággal.

Tarlós István keddi, budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, a főváros és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. által tett több mint egytucatnyi javaslat közül öt-hat olyan van, amelyről pozitívan nyilatkozott a kormány két megbízottja: Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára.

A főpolgármester tájékoztatása szerint a napokban véglegesen meg fognak egyezni, s feltehetőleg a jövő heti kormányülésen a kormány elé kerül a BKV ügye. A városvezető úgy véli, ha ez így lesz, akkor április 30-a előtt nemhogy ideiglenes, hanem végleges közszolgáltatási szerződést is köthet a főváros a BKV-val.

A kabinet március végén döntött arról, hogy megkapja az állami garanciát a hiteleihez a főváros, s azon keresztül a tömegközlekedési társaság, ezt követően a főpolgármester megállapodott a BKV-nak hitelező kilenc bank vezetőjével is, ami lehetővé teszi a 2004 óta felhalmozódott, több mint 60 milliárd forintos adósságállomány refinanszírozását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×