Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Semjén az összeférhetetlenségi törvényről: "Nem a pénzről van szó"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megállapodott a két kormánypárti képviselőcsoport az összeférhetetlenségi szabályok ügyében a hétfői frakciószövetségi ülésen: 2014-től az országgyűlési képviselőség mellett más szakmai tevékenységet is lehetne végezni, de ezért javadalmazást nem lehet majd elfogadni - közölte Semjén Zsolt, a KDNP elnöke hétfőn újságírókkal.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese úgy fogalmazott: az érintettek anyagi javadalmazásra nem lesznek jogosultak tevékenységükért, de szakmai tevékenységüket folytathatnák a képviselői munka mellett is.

"Az a sebész, aki négy vagy nyolc évig nem vett szikét a kezébe, utána már aligha fog olyan szinten működni, mint elvárható" - mondta, hozzátéve: ezért biztosítják a vonatkozó törvényekben, hogy minden szakma gyakorolható legyen a képviselőség mellett is.

Semjén Zsolt szerint ezzel megnyugtató és kielégítő megoldás született a vitás kérdésben. Ismét kijelentette, nem a pénzről van szó. Arra a kérdésre, hogy ez a megoldás a munka törvénykönyvével, illetve azzal összhangban van-e, hogy ha valaki munkát végez, azért fizetést kell kapnia, azt mondta: a kodifikációs munkát a szakemberek végzik majd el.

A KDNP elnöke arra a felvetésre, hogy az érintettek megválaszthatják-e, hogy a képviselő fizetésüket, vagy az egyéb szakmai tevékenységért járó juttatást veszik fel, határozott nemmel felelt.

Kijelentette, mindig is egyetértett azzal, hogy aki képviselő - főleg egy 200 tagú parlamentben - az legyen képviselő, azaz ezt a feladatát és hivatását lássa el elsősorban.

Hozzátette: megnyugtató számukra, hogy a kis frakciók működését biztosító szabályok is bekerülnek az országgyűlési törvénybe, és garancia lesz arra, hogy a kisebb képviselőcsoportok anyagilag ne lehetetlenüljenek el 2014-től.

Megerősítette, hogy az új javadalmazási szabályok 2014-től lépnek majd életbe.

Az Országgyűlés múlt kedden döntött úgy - a fideszes Kovács Zoltán új országgyűlési törvényjavaslathoz fűzött módosító indítványának elfogadásával -, hogy más keresőfoglalkozást nem folytathassanak, és egyéb megbízatásukért - a tudományos, oktatói, művészeti, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve - nem fogadhatnak el díjazást a parlamenti képviselők a következő ciklustól.

A kétharmados többséget igénylő módosító indítvány a kormányoldalt is megosztotta: a kereszténydemokrata frakció nagy többsége - 30 képviselő - ellene szavazott, és így tett négy fideszes politikus is. Megszavazta viszont a javaslatot a jobbikos képviselők többsége. Az MSZP nem vett részt a szavazásban, míg az LMP-frakció nagy része nemmel voksolt. A KDNP a kedd délelőtti frakciószövetségi ülésen jelezte, hogy több ponton változtatni kívánnak a javaslaton, mert így azt nem tudják támogatni.

A Fidesz és a KDNP a múlt héten többször is egyeztetett a törvényjavaslatról - amelynek zárószavazását a tervek szerint hétfőn tartják -, mert a kereszténydemokraták több passzusát is kifogásolták az előterjesztésnek. Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese korábban az MTI-nek elmondta, egyebek mellett azt szeretnék, hogy ne legyen főfoglalkozás a képviselőség, továbbá azt, hogy a javadalmazási passzusok csak 2014-ben lépjenek hatályba.