Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lázár János nem tudja, ki lesz az államfőjelölt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Várhatóan ma este nevezi meg államfőjelöltjét Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke. Az InfoRádió tudósítója ott volt Lázár János frakcióvezető sajtótájékoztatóján.

Este nyolc órára hívta össze a Fidesz és a KDNP frakciószövetségének ülését Lázár János. A képviselőcsoport vezetője elmondta: Orbán Viktor kormányfő pártelnökként ezen a tanácskozáson tesz javaslatot arra, hogy az Országgyűlés mikor és hogyan választja meg az új köztársasági elnököt.

Nem biztos, de valószínű, hogy a miniszterelnök ma este megnevezi az államfő-jelöltet is. Lázár János nem tudja, hogy ki lesz az illető, de sajtóhírek szerint Áder János a legesélyesebb a posztra, és szintén nem megerősített értesülés szerint az európai parlamenti képviselő elfogadta a felkérést.

A Fidesz és a KDNP frakciószövetsége már ma délelőtt is tartott egy ülést. Egyeztettek a járások kialakításáról. A frakció azt kéri a kormánytól, hogy a közigazgatás átalakításával ne romoljon, hanem javuljon a szolgáltatás színvonala, a helyi identitást erősítő feladatok pedig maradjanak az önkormányzatoknál. A kormány szerdán tárgyal a témáról.

Saját jogkörükről és fizetésükről is tárgyaltak a kormánypárti képviselők. A kereszténydemokraták nyomására a jelenleginél sokkal szigorúbb javadalmazási szabályok csak a 2014-es választások után lépnek hatályba. Akkortól tehát a képviselőség főállás lesz, és a politikus más kereső tevékenységet nem folytathat majd. Lázár János azonban nem tartja kizártnak, hogy az ötpárti egyeztetések hatására 2014-ig még lehetnek változások ebben a jogszabályban. Utalt például arra, hogy a képviselők a szabadidejükben akkor is azt csinálhatnak majd, amit akarnak.

A frakció tárgyalt arról a parlamenti vitanapról is, amelyet az LMP kezdeményezésére holnap 9 óra 50 perctől délután három óráig tartanak az ügynökügyről. "Nyitottan vágunk bele" - fogalmazott Lázár János.