eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Áder Jánost javasolta államfőjelöltnek a Fidesz elnöke - a nap hírei

Áder Jánost javasolta államfőjelöltnek a Fidesz elnöke. Elfogadta az új országgyűlési törvényt a parlament. Szerdán ismét drágul a benzin. A nap legfontosabb hírei április 16-án.

Áder Jánost, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét javasolta államfőjelöltnek Orbán Viktor, a nagyobbik kormánypárt elnöke a Fidesz-KDNP frakciószövetség ülésén. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője elmondta: Orbán Viktor Áder Jánost olyan személyiségnek tartja, aki biztonságot és kiszámíthatóságot tud nyújtani az országnak. A Fidesz frakcióvezetője a tájékoztatón arról beszélt, hogy a javaslatot a képviselőcsoport megtárgyalta, és egyhangúlag elfogadta. Lázár János hozzátette: a frakció megkezdi a jelölési folyamatot, és ennek részeként azt javasolják, hogy az Országgyűlés május 2-án válassza meg az új köztársasági elnököt.

Elfogadta az új országgyűlési törvényt a parlament. A Fidesz és a KDNP által kezdeményezett előterjesztés minősített többséget igénylő rendelkezéseit 255 képviselő támogatta, 70 nemmel szavazott. A jogszabály alapján az év végéig meg kell választani a háznagyot, aki a házelnök politikai helyettese lesz, és ki kell nevezni a főigazgatót, aki pedig az Országgyűlés Hivatalát vezeti majd. A törvény újraszabályozza egyebek mellett az Országgyűlés működését, a képviselők jogállását és javadalmazását, emellett rendelkezik a parlamenti bizottságok működési rendjéről is. Létrejön a nemzetiségeket képviselő bizottság, amelynek tagjai a nemzetiségi listáról mandátumot szerző képviselők, valamint a nemzetiségi szószólók lesznek.

Nem alakíthat országgyűlési képviselőcsoportot a Demokratikus Koalíció. A frakcióalakításról a módosított házszabály rendelkezik. A szabályozás alapján képviselőcsoportot csak az előző általános választáson országos listát állító és mandátumot szerző párthoz tartozó képviselők alakíthatnak, az eddigi 10 helyett legalább 12-en.

Magyarországon senki sem élhet félelemben - mondta a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója. Szita Szabolcs a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján tartott budapesti rendezvényen hangsúlyozta: minden, a nemzethez lojális közösséget meg kell becsülni, és a többségnek mindenkor következetesen meg kell védeni őket. Hozzátette: nemzeti méltósággal le kell győzni az előítéleteket, hogy visszaszorítható legyen a gyűlölet és a fajmítosz.

Szerdán újabb 4 forinttal drágul a 95-ös benzin - értesült a portfolio.hu. Sándor Dávid, a portál elemzője az InfoRádióban hozzátette: a gázolaj ára nem változik. A benzin literenkénti átlagára 454 forint lesz, a gázolajért továbbra is 443 forintot kell fizetni.

Elfogadta Esztergom költségvetését a képviselő-testület. A javaslatot a Fidesz képviselői mellett az MSZP képviselője is megszavazta, az LMP képviselője és Tétényi Éva független polgármester tartózkodott. A polgármester a szavazás után azt mondta: azért tartózkodott, mert a korábban 1,1 milliárd forintos hiánnyal tervezett büdzsét a határozat szerint ingatlaneladással kívánják egyensúlyba hozni. Úgy vélte: a hiányzó összeget a város nem tudja így előteremteni, az állam pedig, amely az átvett intézményeket a várossal finanszíroztatja, elviselhetetlen terhet rak Esztergomra. -Tétényi Éva korábban a miniszterelnök személyes közbenjárását kérte, hogy a parlament tűzze napirendjére a városi képviselő-testület feloszlatását.

Az eredetileg becsült nettó 690 millió forint helyett nettó 888 millió forintba kerül az 1-es és a 3-as villamos vonal meghosszabbításának kiviteli tervezése. A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. által kiírt nyílt közbeszerzési pályázatra egyetlen ajánlat érkezett. A projekt részeként az 1-es villamos vonalán a Bécsi úti végállomás és a Kerepesi út között lecserélik a vágányokat, felsővezetékeket, illetve az energiaellátó hálózatot. A Rákóczi hídon keresztül a vonalat három kilométerrel meghosszabbítják a Fehérvári útig. A meglévő és a tervezett szakaszokon valamennyi peront átépítik, és utastájékoztató rendszer is kiépítenek. A 3-as villamos teljes vonalát felújítják, a jelzőlámpás csomópontokban pedig áthangolják a lámpákat úgy, hogy a Nagykörúthoz hasonlóan a villamosokat részesítik előnyben.

Elhunyt Palásthy György Balázs Béla-díjas filmrendező, a Hahó, Öcsi!, A szeleburdi család és az Égigérő fű című film alkotója. Palásthy György 82 éves volt, temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×