Áder Jánost javasolta államfőjelöltnek a Fidesz elnöke - a nap hírei

Infostart
2012. április 16. 21:19
Áder Jánost javasolta államfőjelöltnek a Fidesz elnöke. Elfogadta az új országgyűlési törvényt a parlament. Szerdán ismét drágul a benzin. A nap legfontosabb hírei április 16-án.

Áder Jánost, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét javasolta államfőjelöltnek Orbán Viktor, a nagyobbik kormánypárt elnöke a Fidesz-KDNP frakciószövetség ülésén. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője elmondta: Orbán Viktor Áder Jánost olyan személyiségnek tartja, aki biztonságot és kiszámíthatóságot tud nyújtani az országnak. A Fidesz frakcióvezetője a tájékoztatón arról beszélt, hogy a javaslatot a képviselőcsoport megtárgyalta, és egyhangúlag elfogadta. Lázár János hozzátette: a frakció megkezdi a jelölési folyamatot, és ennek részeként azt javasolják, hogy az Országgyűlés május 2-án válassza meg az új köztársasági elnököt.

Elfogadta az új országgyűlési törvényt a parlament. A Fidesz és a KDNP által kezdeményezett előterjesztés minősített többséget igénylő rendelkezéseit 255 képviselő támogatta, 70 nemmel szavazott. A jogszabály alapján az év végéig meg kell választani a háznagyot, aki a házelnök politikai helyettese lesz, és ki kell nevezni a főigazgatót, aki pedig az Országgyűlés Hivatalát vezeti majd. A törvény újraszabályozza egyebek mellett az Országgyűlés működését, a képviselők jogállását és javadalmazását, emellett rendelkezik a parlamenti bizottságok működési rendjéről is. Létrejön a nemzetiségeket képviselő bizottság, amelynek tagjai a nemzetiségi listáról mandátumot szerző képviselők, valamint a nemzetiségi szószólók lesznek.

Nem alakíthat országgyűlési képviselőcsoportot a Demokratikus Koalíció. A frakcióalakításról a módosított házszabály rendelkezik. A szabályozás alapján képviselőcsoportot csak az előző általános választáson országos listát állító és mandátumot szerző párthoz tartozó képviselők alakíthatnak, az eddigi 10 helyett legalább 12-en.

Magyarországon senki sem élhet félelemben - mondta a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója. Szita Szabolcs a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján tartott budapesti rendezvényen hangsúlyozta: minden, a nemzethez lojális közösséget meg kell becsülni, és a többségnek mindenkor következetesen meg kell védeni őket. Hozzátette: nemzeti méltósággal le kell győzni az előítéleteket, hogy visszaszorítható legyen a gyűlölet és a fajmítosz.

Szerdán újabb 4 forinttal drágul a 95-ös benzin - értesült a portfolio.hu. Sándor Dávid, a portál elemzője az InfoRádióban hozzátette: a gázolaj ára nem változik. A benzin literenkénti átlagára 454 forint lesz, a gázolajért továbbra is 443 forintot kell fizetni.

Elfogadta Esztergom költségvetését a képviselő-testület. A javaslatot a Fidesz képviselői mellett az MSZP képviselője is megszavazta, az LMP képviselője és Tétényi Éva független polgármester tartózkodott. A polgármester a szavazás után azt mondta: azért tartózkodott, mert a korábban 1,1 milliárd forintos hiánnyal tervezett büdzsét a határozat szerint ingatlaneladással kívánják egyensúlyba hozni. Úgy vélte: a hiányzó összeget a város nem tudja így előteremteni, az állam pedig, amely az átvett intézményeket a várossal finanszíroztatja, elviselhetetlen terhet rak Esztergomra. -Tétényi Éva korábban a miniszterelnök személyes közbenjárását kérte, hogy a parlament tűzze napirendjére a városi képviselő-testület feloszlatását.

Az eredetileg becsült nettó 690 millió forint helyett nettó 888 millió forintba kerül az 1-es és a 3-as villamos vonal meghosszabbításának kiviteli tervezése. A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. által kiírt nyílt közbeszerzési pályázatra egyetlen ajánlat érkezett. A projekt részeként az 1-es villamos vonalán a Bécsi úti végállomás és a Kerepesi út között lecserélik a vágányokat, felsővezetékeket, illetve az energiaellátó hálózatot. A Rákóczi hídon keresztül a vonalat három kilométerrel meghosszabbítják a Fehérvári útig. A meglévő és a tervezett szakaszokon valamennyi peront átépítik, és utastájékoztató rendszer is kiépítenek. A 3-as villamos teljes vonalát felújítják, a jelzőlámpás csomópontokban pedig áthangolják a lámpákat úgy, hogy a Nagykörúthoz hasonlóan a villamosokat részesítik előnyben.

Elhunyt Palásthy György Balázs Béla-díjas filmrendező, a Hahó, Öcsi!, A szeleburdi család és az Égigérő fű című film alkotója. Palásthy György 82 éves volt, temetéséről később intézkednek.