A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek - a nap hírei

Infostart
2012. április 15. 21:07
Országszerte megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. Holnap ismerteti az új államfő személyére vonatkozó javaslatát a miniszterelnök. Holnap kezdik szállítani az első értékesítésre gyártott autókat a Mercedes kecskeméti gyárából.

Országszerte megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. Budapesten az Élet Menete Alapítvány 10. alkalommal szervezte meg felvonulását, amelyen politikusok, közéleti személyiségek között részt vett Kövér László, az államfői jogkört ideiglenesen betöltő házelnök is. A rendezvényen Per Westerberg svéd parlamenti elnök az üldözötteket mentő Raoul Wallenberg erkölcsi bátorságát állította példaként a ma embere számára. A száz éve született svéd diplomatát méltatta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is az intézmény által szervezett megemlékezésen.

Hétfő este ismerteti az új államfő személyére vonatkozó javaslatát a Fidesz-KDNP-frakciószövetséggel Orbán Viktor miniszterelnök. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője korábban azt mondta: addig a miniszterelnök az elnökségi tagokkal konzultál. Az MTI Hírcentrum úgy tudja: a párt elnöksége egyöntetűen foglalt állást Áder János fideszes európai parlamenti képviselő államfővé jelölése mellett, aki előzőleg már igent mondott a felkérésre.

A tervezettnél egy évvel később, 2014-ben, a következő Országgyűlés megalakulásával lépnének hatályba a parlamenti képviselőkre vonatkozó új javadalmazási szabályok. Erről nyújtott be módosító indítványt a fideszes Gulyás Gergely. A kereszténydemokraták korábban azt szerették volna elérni, hogy a képviselőség ne legyen főfoglalkozás, illetve a javadalmazási szabályok később lépjenek hatályba. Gulyás Gergely az InfoRádiónak hangsúlyozta: az új összeférhetetlenségi szabályokban nem várható változás, a KDNP-s Rubovszky György ugyanakkor azt mondta, újabb egyeztetést szeretnének a hétfői zárószavazás előtt.

Magyarország csatlakozik a nyílt kormányzásról szóló nemzetközi nyilatkozathoz - mondta a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta: a program célja az átlátható, hatékony és ellenőrizhető kormányzás megteremtése. Emlékeztetett arra: ahhoz, hogy egy ország részt vehessen a programban, el kell ismernie a nyilatkozatot, konkrét cselekvési tervet kell meghatároznia, amelyet széleskörű társadalmi vitára kell bocsátani.

A magyar jegybanktörvényről kezdődik hétfőn ötoldalú szakértői egyeztetés Frankfurtban, az Európai Központi Bank székhelyén. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: az uniós pénzintézet kifogásait vitatják meg az EKB, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutalap, a Magyar Nemzeti Bank és a magyar kormány képviselőinek részvételével.

Hétfőn kezdik szállítani az első értékesítésre gyártott autókat a Mercedes-Benz kecskeméti gyárából. Az első 50 darab B osztályú Mercedes a magyarországi kereskedőkön keresztül magyar vásárlókhoz kerül. Frank Klein, az üzem igazgatója elmondta: a gyártás március 29-ei kezdete óta 2 ezer személyautó futott le a gyártósorról. A kecskeméti gyárban évente 100-120 ezer személygépkocsit gyártanak majd.

Az Európa Tanács filmdíját kapta Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása. A Magyar Filmunió tájékoztatása szerint az elismerést a rendező személyesen vette át az isztambuli nemzetközi filmfesztiválon. A Csak a szél című filmdrámát a romák elleni 2008-2009-es támadássorozat inspirálta. A magyar-német-francia koprodukcióban készült film a februári Berlini Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, az Ezüst Medvét.

Varsóban több százan vettek rész a katyni áldozatokra emlékező emlékmeneten. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete és a második világháborús történelem felidézésével foglalkozó varsói szervezet által szervezett csendes felvonuláson annak a 22 ezer lengyel fogolynak az emlékét idézték fel, akiket 1940 áprilisában a Szmolenszk melletti katyni erdőben és más helyeken végzett ki a szovjet titkosszolgálat.

A Titanic hajótörésének századik évfordulóján az Atlanti-óceán északi vizein, illetve Angliában, Észak-Írországban és Kanadában is megemlékeztek a luxushajó katasztrófájának több mint 1500 áldozatáról. A White Star Line társaság, 270 méteres, 52 ezer tonnás hajója első útján egy hatalmas jéghegynek ütközött Újfundland partjaitól 600 kilométerre. A Titanic 3800 méter mélyben nyugvó roncsait 1985-ben találták meg.