Változások lesznek a kormányban - a nap hírei

Infostart
2012. április 13. 21:07
A távirati iroda értesülése szerint Áder Jánost jelöli államfőnek a Fidesz. Az üzleti bizalmat helyreállító biztonságos jogi környezet megteremtését várja Magyarországtól az Európai Bizottság. Változások lesznek a kormányban - közölte a miniszterelnök. A nap legfontosabb hírei április 13-án.

Áder Jánost jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz. Erről kormánypárti forrásokból értesült a távirati iroda. Az MTI szerint a fideszes európai parlamenti képviselő előzőleg már igent mondott a felkérésre. Korábban az államfői feladatokat ellátó Kövér László házelnök úgy fogalmazott: van olyan jelölt az államfői posztra, aki vállalná a tisztséget. A politikus a Fidesz elnökségi üléséről távozóban közölte: őt hivatalosan nem kérték fel a posztra. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője megerősítette: Orbán Viktor hétfő este ismerteti az új államfő személyére vonatkozó javaslatát a Fidesz-KDNP-frakciószövetséggel.

Továbbra is az üzleti bizalmat helyreállító biztonságos jogi környezet megteremtését várja Magyarországtól az Európai Bizottság - erősítette meg az unió végrehajtó testületének szóvivője. Olivier Bailly nem volt hajlandó értelmezni azt a kérdést, hogy a Magyarországgal való hiteltárgyalások megkezdésének előfeltételei gazdasági-pénzügyi vagy politikai jellegűek-e. Orbán Viktor miniszterelnök előzőleg a Kossuth Rádióban azt mondta: zsarolásnak tartaná, ha az Európai Unió politikai feltételeket támasztana a Nemzetközi Valutaalappal való megállapodás ügyében Magyarországgal szemben.

Nincs még döntés a tranzakciós adóról - mondta a kormányfő. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: az egyeztetések vége még messze van, de a tranzakciós illeték majdani mértéke nem lehetne több egy ezreléknél. Hozzátette: arra van lehetőség, hogy 2013-ban csökkentsék a munkát terhelő adókat, és a terheket inkább a fogyasztás, a forgalom felé tereljék.

Változások lesznek a kormányban, mivel több miniszter és államtitkár csak két évre vállalta megbízatását - mondta a miniszterelnök a 24 óra című Komárom-Esztergom megyei lapnak. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a társadalmi igazságosságot szolgálná az általános forgalmi adó ötkulcsossá tétele.

Várhatóan még a tavaszi ülésszakon elfogadhatja az Országgyűlés az új büntető törvénykönyvet. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára közölte: a javaslat április végén kerülhet a kormány, majd a parlament elé. Répássy Róbert elmondta: a jogszabály 2013-ban lépne hatályba, egy év felkészülési idővel. Az államtitkár az új btk. jelentős kérdései között beszélt a jogos védelemről, amely büntethetőséget kizáró ok lenne.

Megjelent és hatályba lépett a Nemzeti Eszközkezelőnek értékesített ingatlanok bérleti díjáról és cseréjének feltételéről szóló kormányrendelet. A korábbi tájékoztatásnak megfelelően a lakbér induláskor a devizahitel felvételekor megállapított forgalmi érték másfél százaléka lesz évente, majd az inflációval emelkedik.

Módosítaná a szakképzési törvényt a nemzetgazdasági miniszter, így szeptembertől a kilencedik évfolyamon is lehetne tanulószerződést kötni, kiterjesztve a gyakorlati képzést a szakiskolákban. A törvényjavaslatban nem minimális, hanem maximális közismereti arányt határoznak meg, és a jövőben a tanulószerződés megkötésének már nem lenne feltétele a szintvizsga letétele.

A jelenlegi 24 Volán társaságból 6-7 regionális társaságot hozna létre a kormány - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Hegmanné Nemes Sára az InfoRádióban elmondta: a Máv Zrt-t alaptevékenység szerint személyszállítási és pályavasúti társaságra bontanák szét, az ingatlanvagyont pedig az állam kezelné tovább. Hangsúlyozta, hogy a személyszállításnál a párhuzamosságok megszüntetése és a hatékonyság a cél.

A tervek szerint már nyáron átalakítják az utazási kedvezményrendszert. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az InfoRádióban azt mondta: a változtatásoktól évente több mint 40 milliárd forint megtakarítást várnak. Völner Pál megismételte: továbbra is megmarad a 65 év felettiek ingyenes utazása, de a lehetőséget várhatóan csúcsidőn kívülre korlátozzák. Hozzátette: nem szüntetik meg a 6 éves kor alatti ingyen utazást valamint a diákok és mozgássérültek kedvezményét sem.

Oroszországban öt magyar honvéd földi maradványait temették újra a Don fennsíkján, a rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőben. Hende Csaba honvédelmi miniszter búcsúztató beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik elkötelezett munkával ápolják a Donnál elesett magyar honfitársak emlékét.