eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Sok szavazót veszített a Fidesz, de még mindig a legerősebb párt

A Fidesz veszített népszerűségéből, az ellenzéki pártok azonban nem tudták növelni a táborukat a választások óta. Ebben egyetértett a Tárki, az Ipsos, a Medián és a Nézőpont Intézet képviselője a Republikon Intézet "Pártok félidőben" című konferenciáján.

Sík Endre a Tárki részéről úgy látja, hogy bár a Fidesz népszerűsége a választások óta folyamatosan csökkent, múlt decemberben azonban megtört ez a trend, és azóta növekedést lehet tapasztalni, a többi párt azonban nem tudta növelni a népszerűségét.

Az Ipsost képviselő Závecz Tibor felhívta a figyelmet arra is, hogy a pártoktól távolságot tartók csoportja a ténylegesen bizonytalanok, a passzívak és rejtőzködők halmazát is tartalmazza. Az utóbbi két hónapban azonban csökkent ez a tábor.

Kitért arra is, hogy mára több az olyan szavazó, aki elutasítja a Fideszt, mint a pártot preferáló, ám ebből nem következik, hogy a párt ne vezethetné a rangsort, annak ellenére, hogy tábora minimum feleződött. Závecz Tibor, mint mondta, meglepődne, ha a Fidesz népszerűsége a következő választáson elérné a 2010-ben mérteket.

Hann Endre a Medián részéről hangsúlyozta, hogy a bizonytalanok aránya meghalad minden eddigi szintet: a magukat biztos szavazóknak mondók aránya a választások óta folyamatosan csökkent, most már a választókorú lakosság mindössze 40 százaléka mondja, hogy elmenne szavazni, ha most lennének a választások.

Hann Endre aláhúzta: egyre nő azok tábora, akik a választásokkor Fidesz-szavazók voltak, de már nem szavaznának a pártra. Arányuk most eléri a teljes népesség ötödét. A kormány teljesítményét pedig mára nem a választók fele, csupán egyharmada ítéli megfelelőnek.

A Nézőpont Intézetet képviselő Molnár Csaba Gábor felhívta a figyelmet, hogy az MSZP és a Jobbik közötti különbség bőven hibahatáron belül van, illetve rámutatott, hogy a Jobbik nem magának köszönheti a népszerűségi listán látható második helyét, hanem az MSZP szétesésének. Hozzátette: az aktív szavazók 52 százaléka továbbra is a Fideszre szavazna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×