eur:
393.47
usd:
367.69
bux:
66212.24
2024. április 25. csütörtök Márk

Felfüggesztették Esztergom állami normatív támogatását

A Belügyminisztérium felfüggesztette Esztergom áprilisi normatív támogatását, mert a polgármester nem teljesítette a szükséges adatszolgáltatásokat - közölte a helyi Fidesz-frakció vezetője.

Tétényi Éva független polgármester a támogatás felfüggesztésének tényét nem cáfolta, de közölte, hogy a hivatal azért nem adta meg a szükséges összesítéseket, mert az intézmények állami átvétele után nem készültek el a pénzügyi zárások.

A polgármester szerint az 50 millió forintos összeg elmaradása nem okoz működésképtelenséget. Hozzáfűzte: a kincstár a napokban 147 millió forintos inkasszót tett a város számlájára, mert az állam által átvett intézményeket a várossal finanszíroztatják. "Ezzel az állam dönti romba Esztergomot" - jelentette ki Tétényi Éva.

Steindl Balázs Fidesz-frakcióvezető tájékoztatása szerint a polgármester nem teljesítette a 2011-es költségvetési beszámolóról és a 2012-es költségvetésről kötelező adatszolgáltatást, ezért az új államháztartási törvény alapján a Belügyminisztérium felfüggesztette az önkormányzatot megillető normatív hozzájárulás folyósítását.

A frakció közlése szerint a polgármester eddig nem írta alá a költségvetési rendeletet sem. Úgy vélik, "Tétényi Éva újabb törvénysértése veszélyezteti Esztergom és intézményeinek működését", ezért felszólítják az adatszolgáltatás teljesítésére, ugyanakkor megfogalmazásuk szerint "sajnálatos és felháborító", hogy a polgármester a munkájának végzése helyett "az MSZP, LMP, Szolidaritás és a Demokratikus Koalíció által szervezett tüntetésen szólal fel Budapesten".

Tétényi Éva a felvetésre reagálva elmondta, hogy a költségvetési rendeletet pénteken újra a képviselő-testület elé terjeszti, ugyanis aláírta a dokumentumot, de nem hirdették ki, mert az aljegyzővel együtt törvényességi észrevételt fogalmaztak meg. A rendeletet a fideszes többségű grémium egymilliárd forintot meghaladó hiánnyal akarta elfogadni, ami sérti az államháztartási törvényt - tette hozzá.

"A testület jelölje meg, hogy honnan akarja a hiányt fedezni. A hiányzó összeg egyébként az a pénz, amit az állam az általa átvett intézmények üzemeltetéséért követel Esztergomtól. A kincstár inkasszóval beszedheti a várostól ezt az összeget, a keletkező hiány miatt nem lehet teljesíteni az adósságrendezési kötelezettségeket, és májusra romba dőlhet a költségvetés" - jelentette ki a polgármester.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×