A kormány kitart az egykulcsos adó mellett - lapszemle

Infostart
2012. április 12. 07:13
A Magyar Nemzetnek a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára nyilatkozott. A Népszabadságban arról lehet olvasni, hogy tovább csúszik a leselejtezett MiG-29-es vadászgépek értékesítése.

A Magyar Nemzet Balog Ádámmal, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkárával közöl interjút. Az írásból kiderül: a kormány továbbra is kitart az egykulcsos adó mellett, és az új adórendszer kétharmados oltalmát sem kívánják megszüntetni. Balog Ádám szerint ezt eddig sem a Valutaalap, sem az Európai Unió nem kérte a hiteltárgyalások megkezdésének feltételeként.

A Magyar Nemzet arról is ír, hogy nem indul nyomozás az úgynevezett alkotmányos blokád ügyében. A lap információi szerint elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség azt a feljelentést, amelyet egy magánszemély tett Gyurcsány Ferenc március 15-ei beszéde miatt. A volt kormányfő a feljelentés szerint terrorcselekménnyel való fenyegetés bűncselekményét követhette el, amikor közölte: április 15-én "alkotmányos blokád" alá veszik az Alkotmánybíróság épületét, amennyiben a testület nem hajlandó érdemben vizsgálni egy, a kormány működéséről szóló beadványt.

A Népszabadság arról lehet olvasni, hogy tovább csúszik a leselejtezett MiG-29-es vadászgépek értékesítése. A lap szerint ennek a technikai mellett feltehetően politikai okai is vannak. Legutóbb nyolc gépet próbált értékesíteni a Honvédelmi Minisztérium, de - bár érdeklődők voltak - érvényes pályázat egyik gépre sem érkezett. Összesen 24 MiG-29-es vár gazdára, az elképzelések szerint minimálár kikötése nélkül.

A Pénzcentrum.hu a londoni olimpiai első botrányáról készített összeállítást. Az internetes gazdasági portál brit lapinformációkra hivatkozva azt írja: az olimpiai emléktárgyak mindössze 16 százaléka készül a szigetországban. A kabalafiguráktól a londoni taxik makettjein át a brit zászlókig szinte minden Kínában készül. De gyártanak eredeti olimpiai szuveníreket Pakisztánban, Vietnamban, Törökországban, Indoznéziában, Lengyelországban és Thaiföldön is. Így a várt 1 milliárd fontos bevétel jelentős részéből a brit cégek egyszerűen kimaradnak.

Az Index cikke szerint globális hőmérséklet-stabilizátorként működik az Észak-Amerikát és Oroszországot elválasztó Bering-szoros. Egy nemzetközi kutatócsoport által végzett szimulációk szerint a globális óceáni áramlatok fontos részét képezi az a jelenség, hogy északon a felszíni vizek lehűlnek és a tengerfenékre süllyednek, majd visszaáramlanak délre. Ha északon ez a folyamat nem játszódna le, akkor a globális rendszer ideiglenesen összeomlana, leállna például a Golf-áramlat is.

Az Index a Napi Gazdaság információira hivatkozva a mecseki gigaberuházásról készített összeállítást. Az internetes portál cikkéből kiderül: Az előzetes eredményeket megerősítve jelentős széngázpotenciálról számolt be az ausztrál Wildhorse Energy megvalósíthatósági tanulmánya a mecseki szénmezők föld alatti elgázosítási (UCG) lehetőségeiről. A társaság úgy számol, hogy az első egységek 2014 negyedik negyedévében kezdheti meg működését.

A Pénzcentrum.hu cikkéből kiderül: változásokat hozott az ingatlanpiacon, hogy 2012 januárja óta a használt ingatlanok adásvételénél is kötelező az energiatanúsítvány kiváltása. A rendszer által biztosított átláthatóság fontos szempontok közé emelte az energetikai minősítést. Mindez a rosszabb energetikai besorolású ingatlanok árát lenyomhatja, míg a felújítottak iránti keresletet élénkítheti.

A Portfolio.hu arról ír, hogy megújuló energetikai célokat állított a Fehér Ház az amerikai hadsereg elé. Az Obama-vezetés döntése értelmében az amerikai hadseregnek 2025-ig 3 gigawattnyi megújuló kapacitást kell üzembe helyeznie bázisai energiaellátására. A zöld energetikai beruházások elsődleges célja, hogy javítsák a hadsereg energiaellátásának biztonságát.

Hanganyag: Domanits András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást