Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csizmadia: Mindkét oldal be van zárva a szerepekbe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A végleges rendszer helyett lehet, hogy újabb ideiglenesség következik, ugyanis nincsenek meg a rendszer véglegesítésének a feltételei - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csizmadia Ervint politológus. A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint nehéz lesz konszolidációt végrehajtani.

A konszolidáció személyi feltétele, hogy a kormányzó erő tud-e jogi hátterű, nemzetközi tekintéllyel rendelkező jelöltet találni az államfői posztra - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csizmadia Ervin politológus. A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint mindez nehéz lesz, mert olyan légkör van az országban, ami nem különbözik a Gyurcsány-kormány második időszakától.

Csizmadia Ervin kiemelte: a konszolidáció feltétele mindig az, hogy a másik oldal hajlandó-e ebben részt venni. A nagy méretű kormányok óriási kockázatot rejtenek magukban, mert senki sem akar szóba állni velük, aki nem tartozik a kétharmados tömbhöz - tette hozzá.

Mindkét oldal be van zárva a szerepekbe, az ellenzék sem érzi, hogy a nemzeti együttműködés rá is kiterjedne, egy kétharmados kormánynak nem lehet partnerének lenni - vélekedett.

A politológus szerint a végleges rendszer helyett lehet, hogy újabb ideiglenesség következik, ugyanis nincsenek meg a rendszer véglegesítésének a feltételei.

A jó kormányzás a liberális demokrácia intézményrendszerének megóvása - emelte ki Csizmadia Ervin. Kifejtette: a mai Európában a liberális és a demokratikus együtt érték, ha azt érzékelik, hogy ez egy uniós tagállamban sérül, akkor az ő számukra az már nem jó kormányzás.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor