eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Április végéig érvényesek a nyugdíjasok utazási szelvényei

A 2011-es nyugdíjas utazási szelvények 2012. április 30-ig érvényesek, addig lehet kedvezményes vasúti jegyet vásárolni velük, de a megvásárolt jegyeket az április 30. után megkezdett utazásra is fel lehet használni; a 2012-es nyugdíjas utazási utalványok érvénytelenek, ezekkel nem váltható kedvezményes menetjegy, mivel a hivatal tévesen postázta ki - hívja fel a figyelmet a MÁV-START Zrt.

A társaság közleményében ismerteti: a 2011-es nyugdíjas utazási szelvények érvényessége 2012. április 30, legkésőbb addig lehet a még szabad bélyegzési helyek felhasználásával 50 vagy 90 százalékos kedvezményű vasúti jegyet vásárolni. Az idén a megvásárolt menetjegyeket akár április 30. után megkezdett utazásra is fel lehet használni, ehhez a menetjegyet legkésőbb április 30-ig - elővételben - meg kell váltani. Elővételi vásárlásra akár hatvan nappal a tervezett utazás előtt lehetőség van, tehát április végén akár májusi vagy júniusi utazásra is lehet vasúti jegyet venni.

Az utazási utalvánnyal igénybe vett kedvezményt csak érvényesség megjelölésével kiadott menetjegyváltásra lehet felhasználni, érvénytartam megjelölése nélkül nem. A menetjegyek érvénytartama az útvonal távolságától függ: a 100 kilométeres és az alatti távolságra kiadott menettérti jegyek az érvényesség első napját követő harmadik napig, a 100 kilométer feletti távolságra kiadott menettérti jegyek pedig 14 napig használhatók fel. Az április 30. utáni kedvezményes utazás igénybevételének feltétele, hogy a nyugdíjas az utazás során a már lejárt utalványt is felmutassa a jegyvizsgálónak.

Az új jogszabályok szerinti jogosultak részére az újonnan bevezetendő 2012. évi, ellátottak utazási utalványa biztosítja az utazási kedvezmények igénybevételének lehetőségét. Ezeket a szelvényeket várhatóan a következő hetekben kapják meg postán az érintettek. Az utalványokkal 2013. március 31-ig váltható 50 és 90 százalékos kedvezményű menetjegy.

Azok a nyugdíjasok, akiknek már betelt a 2011-es szelvényük, de az új, ellátottak utazási utalványát még nem kapták meg, a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságon vagy a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságokon kérhetnek egyszeri igazolást, amellyel két darab, egy útra szóló 50 százalékos vagy egy darab menettérti útra szóló 50 százalékos menetjegyet vásárolhatnak, azonban 90 százalékos kedvezményűt nem. Az igazolást 2012. április 30-ig lehet félárú menetjegyváltásra felhasználni - ugyanúgy, mint a 2011-es szelvények esetében -, kizárólag érvényesség megjelölésével és akár 60 napos elővételben is.

A 2012-es nyugdíjas utazási utalványok érvénytelenek, ezekkel nem váltható kedvezményes menetjegy, mivel a hivatal tévesen postázta ki. Amennyiben ilyen utalvánnyal történik a kedvezményes utazás, abban az esetben meg kell fizetni az utasnak a kiegészítést a teljes árú menetjegyre, továbbá a nyolcezer forintos pótdíjat is - figyelmeztet a MÁV-START Zrt.

A társaság azt javasolja nyugdíjas utasainak, hogy az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében tájékozódjanak az utazások előtt a kedvezmények igénybevételének feltételeiről a vasúttársaság személyes ügyfélszolgálati irodáiban, vagy a helyi tarifával hívható 06 40 49 49 49-es telefonszámon. További információk a www.mav-start.hu weboldalon is találhatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×