eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Még várni kell Brüsszel válaszára - a nap hírei

Megkapta a magyar kormánytól kért információkat az Európai Bizottság. Pénteken tájékoztatja az ellenzéket az új köztársasági elnök megválasztásának eljárásáról a Fidesz frakcióvezetője. A két évvel ezelőtti légiszerencsétlenségre emlékeztek az oroszországi Szmolenszkben.

Megkapta az Európai Bizottság a magyar kormány válaszát, amely tartalmazza az uniós végrehajtó testület által egy hónappal ezelőtt kért információkat. Ezt az Európai Bizottság szóvivője jelentette be. Olivier Bailly elmondta: a magyar válaszok a három kötelezettségszegési eljárásra, illetve a további két adminisztratív levélre vonatkoznak. A szóvivő hozzátette: a hivatalos brüsszeli vélemény a következő hetekben készülhet el.

A hónap második felében nyújtja be az aktualizált konvergenciaprogramot az Európai Bizottságnak a kormány. A dokumentumot a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján nyilvánosságra hozzák. A tárca közölte: a kormány többször is tárgyal a következő év, évek költségvetéséről, valamint a hiánycél tartásához szükséges intézkedésekről. A tájékoztatás szerint ezek a konvergenciaprogramban válnak nyilvánossá.

Megszavazta a szabálysértési törvényt és más jogszabályokat módosító javaslatcsomag minősített többséget igénylő rendelkezéseit az Országgyűlés. A változtatások alapján büntetendő lesz például a jogosulatlan címhasználat, az engedély nélküli gyógyszerkészítés és -forgalmazás, a tiltott fürdőzés, valamint a polgári védelmi kötelezettség megsértése.

Pénteken tájékoztatja az ellenzéki képviselőcsoportokat az új köztársasági elnök megválasztásának eljárásáról a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János ezt az államfőválasztásról tartott, pártok közötti egyeztetés után közölte. A találkozó utáni ellenzéki nyilatkozatokból az derült ki, hogy az Országgyűlés az április 23-ai héten választhat elnököt. Az MSZP parlamenti irodájában tartott megbeszélés azokról az elvárásokról szólt, amelyeket a szocialisták fogalmaztak meg az új államfővel szemben. Lázár János azt mondta, hogy ezek többségét támogatásra érdemesnek tartja. Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy egy ponton volt vita, azzal kapcsolatban, hogy az új államfő lehet-e pártpolitikus.

Indul a 21 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett kiegészítő bérkompenzációs pályázat. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára az InfoRádióban megerősítette: a tárca várakozása szerint 450-650 ezer munkavállaló juthat 2-3 százalékos bérkiegészítéshez. A 21 milliárdos keretből azok a cégek pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra, amelyeknek az idén gondot okoz az öt százalékos béremelés végrehajtása.

60 százalékos díjtámogatást nyújt nemzeti forrásból az időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítási díjhoz a Vidékfejlesztési Minisztérium. A támogatást az április 2-án megnyílt egységes kérelem elektronikus kitöltő felületén igényelhetik a termelők május 15-éig.

A tavalyinál is nagyobb pusztítást végzett az elmúlt napokban az éjszakai fagy a magyarországi gyümölcsösökben. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az első felmérések alapján elmondta: az ország hat térségében - Zalától a Dél-Alföldig - mindenütt kárt okozott a vasárnapról hétfőre, illetve a hétfőről keddre virradóra tapasztalható mínusz négy-mínusz kilenc Celsius fok közötti hideg. Mártonffy Béla hozzátette: a károkat a szakemberek folyamatosan mérik fel, és várhatóan a jövő héten készülnek el az összesítéssel.

Egy év múlva emlékművet emelhetnek az oroszországi Szmolenszkben, ahol a két évvel ezelőtti légi katasztrófa áldozataira emlékeztek. Erről a lengyel kulturális miniszter és az orosz parlament alsóházának elnöke állapodott meg. Moszkva azt is bejelentette, hogy kész átadni a repülőgép roncsait, valamint újabb két kötet nyomozati anyagot Lengyelországnak. --2010. április 10-én Szmolenszk katonai repülőtere mellett zuhant le a Lech Kaczynski lengyel elnököt, feleségét és csaknem százfős kíséretét - köztük magas rangú lengyel politikusokat, katonai vezetőket és egyházi méltóságokat - szállító Tu-154M típusú kormánygép. A balesetet senki sem élte túl. A delegáció a 70 évvel korábban a szovjetek által kivégzett lengyel hadifoglyok és civilek előtt tisztelgő katinyi rendezvényre tartott.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×