Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még elemzik Brüsszelben a kormány válaszait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Még elemzi az Európai Bizottság azokat a válaszokat, amelyeket a magyar hatóságoktól kapott a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött levelekre - jelentette ki az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének szóvivője kedden.

A bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján Olivier Bailly megerősítette, hogy a testület az április 7-i határidőre megkapott minden választ, benne "minden szükséges információt, amelyet kért".

Hangoztatta, a végrehajtó szervnél most azon dolgoznak, hogy a lehető leggyorsabban elemezzék a válaszokat.

Bailly reményét fejezte ki, hogy szilárd jogi alapokon álló értékelés születik, és az alapján a bizottság a következő hetekben döntést hozhat a kötelezettségszegési eljárások ügyében.

A szóvivő megerősítette, hogy a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött megkeresések mellett a két adminisztratív jellegű levélre is időben megkapták a válaszokat a magyar féltől.

Az Európai Bizottság még januárban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen három témában. Ezek közül kettőben - a bírák nyugdíjazásával és az adatvédelmi hatóság függetlenségével foglalkozóban - március elején továbblépett, és a válaszadásra április hetedikét szabta határidőnek. Ugyanekkorra várt választ az igazságszolgáltatás, valamint a jegybank függetlenségével kapcsolatos, tisztázó információkat kérő uniós levelekre.

A kormány jóval határidő előtt, március 30-án elküldte válaszait valamennyi témában.

A Kormányszóvivői Iroda akkor azt is közölte, hogy a kabinet bízik az eljárások lezárásában.

Brüsszeli források szerint legkorábban a jövő hét közepén születhet döntés arról, hogy a bizottság lezárja-e az eljárásokat, vagy további intézkedéseket tart szükségesnek.