eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Világjogi kezdeményezés Sólyom László és Szőcs Géza védnökségével

Világjogi kezdeményezés indul Magyarországról egy jövő csütörtökön kezdődő, neves hazai és külföldi szakembereket felvonultató kétnapos konferenciával, amelynek célja, hogy a világnak is legyenek nemzetközi jogszabályban deklarált jogai - közölte Kardos Gábor, a rendező Védegylet Egyesülettel együttműködő ötletgazda.

A Kinek van joga a világhoz? című, a budapesti Francia Intézetben megrendezendő konferencia fővédnökei Sólyom László volt köztársasági elnök és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár.
Kardos Gábor filozófus, világutazó elmondta: a kezdeményezés ötletét az adta, hogy a globális válságból az jelenthet kiutat, ha elismerjük, hogy sorsközösségben élünk minden élőlénnyel.

"Biztosítanunk kell minden élőlény számára a legalapvetőbb jogokat, hiszen az ő szemszögükből nézve jelenleg ökolólógiai lágerként működtetik az emberek a bolygót" - fogalmazott. Szerinte egyre általánosabb a felismerés, hogy a fenntartható gazdaság mellett a fenntartható jogrend kérdése is alapvető fontosságú. A konferencia célja ennek megalapozása; a legnevesebb szakértők bevonásával tervezik megfogalmazni A világ jogainak egyetemes nyilatkozatát mint az emberi jogok ENSZ-nyilatkozatát folytató dokumentumot.

Az ötletgazda kitért arra is, hogy már születtek hasonló kezdeményezések ökológiai, gazdaságpolitikai, illetve világörökségi témákban. Közös fellépésre nyílna lehetőség az egységes jogi keret, vagyis a világjogi nyilatkozat megszületésével. Szerinte a világjogi kezdeményezés ökopolitikai szenzáció lehet a júniusi Rio de Janeiró-i ENSZ-csúcstalálkozón.

A konferencián előadást tart majd Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár, az etológia és a jog kapcsolatáról értekező Csányi Vilmos, a környezeti jog egyik legelismertebb szakértőjének számító Sudhir Chopra cambridge-i jogtudós, Paola Cavalieri filozófus, az állatok jogairól szóló egyik legismertebb könyv társszerzője, továbbá Fülöp Sándor, az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese.

A vitafórumokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel kísért konferencián előadói között lesz egy delfin- és bálnakutató, több környezetjogász, ökofilozófus, állatvédő és etológus is. A szervezők a rendezvény végén szeretnének létrehozni egy világjogi interdiszciplináris nemzetközi szakértői csoportot az előadók részvételével.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×