Világjogi kezdeményezés Sólyom László és Szőcs Géza védnökségével

Infostart
2012. április 7. 18:40
Világjogi kezdeményezés indul Magyarországról egy jövő csütörtökön kezdődő, neves hazai és külföldi szakembereket felvonultató kétnapos konferenciával, amelynek célja, hogy a világnak is legyenek nemzetközi jogszabályban deklarált jogai - közölte Kardos Gábor, a rendező Védegylet Egyesülettel együttműködő ötletgazda.

A Kinek van joga a világhoz? című, a budapesti Francia Intézetben megrendezendő konferencia fővédnökei Sólyom László volt köztársasági elnök és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár.
Kardos Gábor filozófus, világutazó elmondta: a kezdeményezés ötletét az adta, hogy a globális válságból az jelenthet kiutat, ha elismerjük, hogy sorsközösségben élünk minden élőlénnyel.

"Biztosítanunk kell minden élőlény számára a legalapvetőbb jogokat, hiszen az ő szemszögükből nézve jelenleg ökolólógiai lágerként működtetik az emberek a bolygót" - fogalmazott. Szerinte egyre általánosabb a felismerés, hogy a fenntartható gazdaság mellett a fenntartható jogrend kérdése is alapvető fontosságú. A konferencia célja ennek megalapozása; a legnevesebb szakértők bevonásával tervezik megfogalmazni A világ jogainak egyetemes nyilatkozatát mint az emberi jogok ENSZ-nyilatkozatát folytató dokumentumot.

Az ötletgazda kitért arra is, hogy már születtek hasonló kezdeményezések ökológiai, gazdaságpolitikai, illetve világörökségi témákban. Közös fellépésre nyílna lehetőség az egységes jogi keret, vagyis a világjogi nyilatkozat megszületésével. Szerinte a világjogi kezdeményezés ökopolitikai szenzáció lehet a júniusi Rio de Janeiró-i ENSZ-csúcstalálkozón.

A konferencián előadást tart majd Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár, az etológia és a jog kapcsolatáról értekező Csányi Vilmos, a környezeti jog egyik legelismertebb szakértőjének számító Sudhir Chopra cambridge-i jogtudós, Paola Cavalieri filozófus, az állatok jogairól szóló egyik legismertebb könyv társszerzője, továbbá Fülöp Sándor, az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese.

A vitafórumokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel kísért konferencián előadói között lesz egy delfin- és bálnakutató, több környezetjogász, ökofilozófus, állatvédő és etológus is. A szervezők a rendezvény végén szeretnének létrehozni egy világjogi interdiszciplináris nemzetközi szakértői csoportot az előadók részvételével.