eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán: "Stratégiai szövetségesek vagyunk" Amerikával

A miniszterelnök szerint továbbra sem ismertek az IMF-tárgyalások hivatalos megkezdésének feltételei.

Orbán Viktor a Washington Postnak adott interjúban úgy fogalmazott: már teljesítették az elvárásokat a jegybankkal kapcsolatos szabályozásnál.

Schmitt Pál lemondásáról annyit közölt: az kizárólag Schmitt Pál döntése volt és azzal nem tehetett mást, mint hogy elfogadja.

Az új köztársasági elnök jelölt személyére vonatkozó kérdésre nem adott választ.

Az alaptörvényről szólva azt mondta: továbbra is büszke az új alkotmányra és visszautasította, hogy arról nem konzultáltak az ellenzékkel. Azt is hangsúlyozta: az alaptörvény önmagában nem tesz lehetővé semmiféle hatalomkoncentrációt.

A miniszterelnök egyben alaptalannak nevezte, hogy a hatóságok élére csak kormánypártiak kerülnének. Mint mondta: a Költségvetési Tanácsnak, amely az egyik legbefolyásosabb intézmény, három tagja van, közülük kettő baloldali. Orbán Viktor a válságadókról azt mondta: azokra a gazdasági válság miatt volt szükség.

Kérdésre válaszolva azt mondta: szerinte ez nem gátolja a külföldi befektetéseket az országban, hiszen éppen a héten nyitotta meg Kecskeméten a Mercedes gyárát, ami jövőre a GDP 1 százalékát termeli meg. A kormányfő továbbra is Magyarország stratégiai szövetségesének nevezte az Egyesült Államokat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×