eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Négy rokonát ölte meg a kulcsi ámokfutó - a nap hírei

A gyanú szerint négy rokonát gyilkolta meg egy férfi a Fejér megyei Kulcson. Szigorított a kormány a bérkompenzáció-igénylésen. Az új szlovák miniszterelnök szerint nem lehet nulláról kezdeni a szlovák-magyar kapcsolatokat. A nap legfontosabb hírei április 6-án.

A gyanú szerint négy rokonát gyilkolta meg egy férfi a Fejér megyei Kulcson. A 24 éves fiatalember a család házában, vélhetően egy vita után, brutális kegyetlenséggel megölte nagyszüleit, apját, bátyját, és súlyosan megsebesítette három másik rokonát. A Terrorelhárítási Központ kommandósai nem sokkal később, a ház közelében, egy mocsaras területen elfogták a gyanúsítottat, aki nem tanúsított ellenállást, mellette megtalálták a vélhetően a gyilkosságokhoz használt késeket.

Fellegi Tamás szerint jó úton halad Magyarország és ezzel elkerülhető az államcsőd. A tárca nélküli miniszter azután nyilatkozott a Bloomberg hírügynökségnek, hogy Washingtonban informális megbeszélést folytatott a Nemzetközi Valutaalap Magyarországgal foglalkozó stábjával. Az interjúban Fellegi Tamás megerősítette, hogy ötoldalú szakértői egyeztetés kezdődik a jegybanki függetlenségről szóló szabálycsomagról az Európai Központi Bank, az Európai Unió, az IMF, a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank jogi szakértői között.

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett előzetes külkereskedelmi adatok szerint februárban a kivitel értéke 6,3 százalékkal 1.930 milliárd forintra, a behozatal pedig 9,5 százalékkal 1.733 milliárd forintra bővült. A külkereskedelmi mérleg az év második hónapjában 198 milliárd forint aktívumot mutatott, ami az egyenleg 36 milliárd forintos romlását jelenti az előző év azonos időszakához képest.

Szigorított a kormány a bérkompenzáció-igénylésen. A rendelet szerint a munkaadó akkor kaphat a munkabérek nettó értékének idei megőrzéséhez vissza nem térítendő támogatást, ha írásban nyilatkozik arról, hogy a szükséges béremelést legkésőbb június 30-áig valamennyi munkavállalója számára január elsejétől - visszamenőlegesen is - biztosítja. További feltétel, hogy ebben az évben nem csökkentheti átlagos statisztikai állományi létszámát a tavalyihoz képest, valamint az idén nem dönthet úgy, hogy munkavállalóinak több mint ötödénél munkaidő-csökkentést kezdeményez.

A kabinet idén 400 millió forint többlettámogatással segíti a pénzügyi gondokkal küszködő, a fogyatékkal élők ellátásáról gondoskodó civil szervezetek munkáját. Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára Dunaharasztiban elmondta: a tárca fontosnak tartja a támogatásokból, adományokból magukat fenntartó, hozzávetőleg ötezer fogyatékos, pszichiátriai beteg ellátását magukra vállaló civil szervezetek tevékenységét, részükre évente megközelítően 1,6 milliárd forintot különít el a költségvetés. Hozzátette: a mostani többletforrást különféle maradványpénzek átcsoportosításával teremtették elő, és pályázati úton osztják majd el.

Számos civil szervezet tiltakozik a kormány terve ellen, amely alapján pénzbeli ellátás helyett Erzsébet utalványban fizetnének ki több szociális juttatást, így például a családi pótlékot. A petíciót aláíró 18 civil szervezet elsősorban azért kifogásolja a tervezett lépést, mert szerinte AZ azon a téves előítéleten alapul, hogy a szegények és gyermekes családok nem rendeltetésszerűen használják fel az állami támogatásokat.

A Néprajzi Múzeum elköltöztetéséről egyeztetett Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos és Fejős Zoltán, a múzeum főigazgatója. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleménye arra emlékeztetett: a jelenlegi, Kossuth téri épület eredetileg igazságügyi palota volt, így azt a kormány a Kúriának adná vissza, a gyűjteménynek pedig új, méltó elhelyezést kíván keresni. Az egyeztetések a jövő héten, a kultúráért felelős államtitkárság bevonásával folytatódnak.

Megkapták négyhavi elmaradt bérüket a Budapesti Kamaraszínház dolgozói - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője. Zicherman Zsolt emlékeztetett arra: a színházat működtető, százszázalékos állami tulajdonban lévő cég végelszámolással történő megszüntetéséről egy hónapja döntött a Vagyonkezelő, mert nem látta biztosítottnak a teátrum finanszírozását. A színházat eddig irányító Szűcs Miklós elmondta: minden előadás műsoron maradhat a szezon befejezéséig, a minisztériumi forrás a jegybevétellel és más támogatásokkal együtt május végéig lesz elegendő.

Az új szlovák miniszterelnök szerint nem lehet nulláról kezdeni a szlovák-magyar kapcsolatokat az új pozsonyi kormány hivatalba lépése után. Robert Fico a Právo című cseh baloldali napilapnak azt mondta: számos gazdasági, társadalmi és pénzügyi feladat vár az új kormányra, és ezekben Magyarországgal mint déli partnerrel, amellyel érdeke a jó kapcsolat, Pozsony hatékonyan együtt tud működni. A magyar és az új szlovák kormányfő áprilisban Lengyelországban, a visegrádi négyek, a balti államok és Kína tárgyalásain találkozik először.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×