Navracsics: Akár kormánytag is lehet Schmitt Pál utóda

InfoRádió / MTI
2012. április 4. 08:29
Elképzelhető, hogy pártpolitikus lesz az új köztársasági elnök - közölte Navracsics Tibor az InfoRádió Arénájában. A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint az a fontos, hogy az államfő az eskü után ne kötődjön egyik párthoz sem.

Több eljárás is elképzelhető a köztársasági elnök személyének kiválasztása kapcsán - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Navracsics Tibor, aki hozzátette: volt már ötpárti egyeztetés hétfőn, és ez is azt mutatja, hogy megkísérelnek a pártok egy konszenzusos jelöltet állítani.

A parlamenti matematikából adódóan a Fidesz-KDNP egymaga el tudja dönteni akár már az első fordulóban, hogy ki legyen Schmitt Pál utóda - hangsúlyozta a közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki kiemelte: a Fideszen belül Orbán Viktort illeti meg a jelölés joga. A miniszterelnök április 16-ig nevezi meg a frakció előtt, ki vagy kik a jelöltjei, ezt követően dönt a frakció, hogy kit jelöl elnöknek.

Úgy véli, eddig minden államfőt a máik oldal szoros pártkötődéssel vádolta meg. A "hagyomány" eddig az értelmiségi típusnak kedvezett, így most elképzelhető, hogy pártpolitikus, sőt kormánytag lesz az új köztársasági elnök - fűzte hoztá.

Navracsics Tibor azonban nem tartja fontosnak a politikai dimenziót az elnöki funkció szempontjából. Szerinte ugyanis sokkal lényegesebb az, hogy az eskü után már ne lehessen megmondani, hogy milyen mértékben kötődik egy párthoz, mert az államfő a nemzet egységének megtestesítője.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást