eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Megmenekül a BKV - a nap hírei

Aláírta a főváros a megállapodást a BKV-nak hitelező bankokkal. Nyilvánosságra hozta szakdolgozatát Orbán Viktor kormányfő. Kinevezték az új szlovák miniszterelnököt, Robert Ficót és kormányának tagjait.

A fővárosi és az állami garanciavállalás alapján aláírta a megállapodást Tarlós István főpolgármester a BKV-nak hitelező 9 bankkal. Az egyezmény lehetővé teszi a megörökölt - jelenleg mintegy 63 milliárd forintos - BKV-adósságállomány refinanszírozását. A főpolgármesteri hivatal közleménye szerint ez gyakorlatilag a BKV megmenekülését jelenti. Tarlós István főpolgármester megegyezett Varga Mihállyal és Naszvadi György államtitkárokkal a közlekedési vállalat hosszú távú finanszírozásának várható főbb elemeiről is. A részletes megállapodások kidolgozása folyamatban van.

Célegyenesben az agrárbank ügye

Belátható időn belül létrejöhet az agrárbank Magyarországon, erről határozott mai ülésén a kormány. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: a kabinet döntésének értelmében a Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium április 30-ig a kormány elé terjeszti a koncepciót, amely alapján létrejöhet az úgynevezett zöld bank. A pénzintézet feladata a mezőgazdasági, erdészeti, természet- és környezetvédelmi célú beruházások forráshoz juttatása, az ágazat cégeinek finanszírozása lesz.

Közös nyilatkozat a kampányfinanszírozásról

A párt- és kampányfinanszírozás alapelveiről írtak alá közös nyilatkozatot a parlamenti pártok. Ebben azt vállalták, hogy a parlament őszi ülésszakán olyan törvényt fogadnak el, amely biztosítja az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot a párt- és kampányfinanszírozásban. Az egyeztetést a Transparency International Magyarország kezdeményezte.

Nyilvános Orbán Viktor szakdolgozata

Nyilvánosságra hozta szakdolgozatát Orbán Viktor kormányfő. A miniszterelnök sajtóstábjának vezetője azt közölte: mostantól teljes terjedelmében elérhető az anyag az orbanviktor.hu weboldalon. Havasi Bertalan nem sokkal korábban azt közölte: a Miniszterelnökség a sajtóból értesült arról, hogy nem adták ki az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának könyvtárában Orbán Viktor kormányfő diplomamunkáját. Orbán Viktor a honlapjára feltöltött dokumentumok alapján 1987. március 11-én, jeles eredménnyel védte meg Társadalmi önszerveződés és mozgalom a politikai rendszerben című szakdolgozatát. A kormányfő témavezetője Fellegi Tamás, a jelenlegi tárca nélküli miniszter volt.

Nem üzemel a KEH honlapja


Schmitt Pál köztársasági elnök lemondása után nem üzemel a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapja. Az internetes oldalon olvasható közlemény szerint az új államfő megválasztását követően indul újra a portál.

Kitölti mandátumát Tulassay Tivadar

Kitölti két hónapos felmondási idejét a Semmelweis Egyetem rektora. Az intézmény közölte: megkapták a nemzetierőforrás-miniszter hivatalos levelét, amelyben Réthelyi Miklós azt javasolja az államfői feladatokat ellátó Kövér Lászlónak, hogy május 31.-ei hatállyal mentse fel hivatalából Tulassay Tivadart. A rektor tiszteletben tartja a javaslatot.

Április kaptak határidőt a nyugdíjasok

Április 30-ig lehet vásárolni kedvezményes vasúti jegyet a tavalyi nyugdíjas utazási szelvényekkel, de az elővételben megvett jegyeket az április 30-a után megkezdett utazásra is fel lehet használni. A MÁV-START Zrt. arra hívja fel a figyelmet, hogy a 2012-es nyugdíjas utazási utalványok érvénytelenek, ezekkel nem váltható kedvezményes menetjegy, mivel a hivatal tévesen postázta ki.

Letette az esküt a szlovák kormány

Pozsonyban megtartotta alakuló ülését az új szlovák törvényhozás, majd Ivan Gasparovic államfő kinevezte az új miniszterelnököt, Robert Ficót és kormányának tagjait. Az 1989-es bársonyos forradalom óta most először alakított kormányt egyetlen tömörülés. Robert Fico miniszterei közül négy - a külügyi, a gazdasági, az egészségügyi és az igazságügyi tárca vezetője - pártonkívüli, a kabinetben pedig megszűnt az emberi jogokért és kisebbségekért felelős kormányfő-helyettesi pozíció. Orbán Viktor levélben gratulált Robert Ficónak.

Elnökválasztás lesz Szerbiában

Szerbiában elnökválasztást is tartanak május 6-án, miután az államfő bejelentette: lemond tisztségéről, hogy a köztársasági elnöki posztról szóló voksolást egy időben tarthassák meg a parlamenti és helyhatósági választásokkal. Boris Tadic azzal érvelt: ha kitöltené még 10 hónapig tartó mandátumát, szerinte leállnának a politikai reformok. Közölte: ismét jelölteti magát államfőnek, kampányának középpontjában a gazdasági reform szükségessége áll.

Az EKB nem változtatott a kamaton

Nem változtatott egy százalékos irányadó kamatán az Európai Központi Bank. A pénzintézet kormányzótanácsa a piaci várakozásoknak megfelelő döntést hozott. Az EKB 2011. december 14-én csökkentette 25 bázisponttal irányadó kamatát a jelenleg érvényes egy százalékra.

Halálbüntetést kaphatnak a merénylet kitervelői


A guantánamói haditörvényszék elé állítják a 2001 szeptember 11-i terrortámadás feltételezett kitervelőjét, Kálid Sejk Mohamedet, valamint négy tettestársát. A Pentagon közölte: a vádlottakra halálbüntetést is kiszabhatnak. Az öt férfit azzal vádolják, hogy kitervelték és végrehajtották a 2001. szeptember 11-én New Yorkban, Washingtonban elkövetett terrortámadásokat, amelyeknek 2976 halálos áldozata volt.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×