Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még pár nap, és többet fizetünk közlekedési bírságként

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Április közepétől fix összegű lesz a helyszíni közlekedési bírság. Aki helyszínen fizet, fele pénzzel megússza, de még ez is háromszorosa lehet a mostani tarifának.

Az április 15-én hatályba lépő új szabálysértési törvényhez kapcsolódva a kormány rendeletben szabályozza az egyes közlekedési szabálysértésekhez tartozó helyszíni és szabálysértési bírságokat. Több gyakori szabálysértés esetére is fix mértékű, a jelenleg kiróhatónál 30-50 ezer forinttal magasabb bírságokat vezet be.

A jogszabály szerint azokra a szabálysértésekre vezetik be a fix bírságokat, amelyeknek a gyakorisága és súlyossága azt indokolja. A jogalkotók abban bíznak, hogy a rögzített összegű bírság erősíti a jogbiztonságot, viszont érdekes módon a gyorshajtás és a tiltott jelzésen áthajtás nem szerepel a kiemelt körben.

Ittas vezetésért, ha az nem minősül bűncselekménynek, az alkoholos befolyásoltságtól függően 30-50 ezer forint lehet a helyszíni bírság összege, és 60-tól 100 ezer forintig terjed a pénzbírságé.

Az elsőbbségre, illetve az előzésre vonatkozó bizonyos szabályok megsértése 30, illetve 70 ezer forint helyszíni, illetve pénzbírság kiszabását vonná maga után. Ha a járművezető nem rendelkezik jogosítvánnyal, akkor 50, később befizetve 150 ezer forint bírságra számíthat a jövőben, ha a kormány elfogadja az előterjesztést - a maximális bírság eddig 100 ezer forint volt.

Lejárt műszakival vezetett autó esetében jelenleg 50 ezer forintig terjedhet a bírság. Április 15-től ennyit kell fizetni - vagyis a jelenlegi maximumot -, ha a műszaki fél éve lejárt. Szabálysértési eljárás esetén azonban már 100 ezer forint a büntetés. Abban az esetben, ha a műszaki több mint egy hónapja lejárt, de nem régebben, mint három hónap, akkor a büntetés 30 ezer forint a helyszínen, feljelentés esetén azonban 70 ezer.

Aki szmogriadóval kapcsolatos forgalomkorlátozást megsért, az helyszíni bírságként 40, pénzbírságként 80 ezer forintot lesz köteles fizetni. Majdnem ennyit (30-70 ezret) fizethet az is, aki engedély nélkül szirénát vagy fényhidat tart a kocsijában.