A földpályázatokról kérdezték Orbánt

Infostart
2012. április 3. 06:25
Az ellenzék szerint a kormány a nagybirtokosokat juttatta földhöz a Nemzeti Földalap pályázataival, Orbán Viktor miniszterelnök viszont úgy látta, hogy ma sokkal többen jutnak haszonbérleti lehetőséghez mint korábban.

Két kérdés is érkezett Orbán Viktor miniszterelnökhöz a parlament hétfői ülésén a nemzeti földalap pályázatai nyomán. A jobbikos Varga Géza úgy látta, hogy a kormány ígéretével ellentétben nem a helyi kisgazdálkodókat, hanem a nagybirtokosokat juttatta földterületekhez a pályázatokkal. Mint mondta, "a becsapott gazdák követelik a korrupcióra lehetőséget kínáló Nemzeti Földalap pályázati kiírásoknak azonnali visszavonását és átlátható, világos feltétel-rendszer szerinti újra kiírását."

Orbán Viktor miniszterelnök azonban úgy vélte: mindig lesznek viták, mert többen vannak, akik nem jutnak földhöz, mint ahányan igen. A változás jó, az irány jó - mondta a kormányfő, aki szerint a panaszosoknak a megfelelő jogi úthoz kell fordulniuk.

A kormányfő egyetértett az ellenzéki képviselővel, hogy rendezni kell a birtoknagyság kérdését, amelyre - mint mondta - az új földtörvény adhat lehetőséget, amelyet reményei szerint még az Országgyűlés tavaszi ülésszakában el tudnak fogadni.

Szabó Rebeka az LMP részéről szintén a földbérleti pályázatok ügyében kérdezte a miniszterelnököt. A politikus azt mondta, hogy a kormány titkosítani próbálja a földbérleteket és korlátozza a földnyilvántartáshoz való hozzáférést.

A kormányfő ismét az új földtörvényben látta a helyzet rendezésének lehetőségét. "A legteljesebb nyíltsággal viszonyulunk ehhez a kérdéshez, ezért azt javaslom, hogy támadás helyett inkább készüljünk föl a földtörvényről szóló vitára és ott mérlegelni fogjuk az ön érveit is" - fejtette ki.

Orbán Viktor hangsúlyozta: nincs földosztás Magyarországon, és ma sokkal több ember jut haszonbérleti lehetőséghez, mint korábban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást