eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szünetet tart a parlament

A felszólalások végén Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője két óra szünetet kért az Országgyűlés elnökétől, hogy elő tudják készíteni a lemondott Schmitt Pál köztársasági elnök utódlását.

Kövér László házelnök bejelentette, hogy a Házbizottság 14:10-kor ül össze.

A Fidesz frakcióvezetője azzal számol, hogy még hétfőn dönt az Országgyűlés Schmitt Pál köztársasági elnök lemondásáról, és mihamarabb új államfője lesz az országnak. Lázár János hétfőn, napirend előtt a parlamentben közölte: mindennek előkészítésre két óra tárgyalási szünetet kér a házelnöktől, amit Kövér László elrendelt. Összeül délután a házbizottság is.

A kormánypárti frakcióvezető beszédében - Schmitt Pál lemondására reagálva - köszönetet mondott a köztársasági elnöknek a munkájáért. Mint mondta, "ez a tisztelet kijár az elnöknek, ez a tisztelet kijár az intézménynek, és kijár annak a munkának, amit az elmúlt két esztendőben végzett". Lázár János - ellenzéki képviselőkhöz fordulva - hozzátette, reméli, ezek után sem akarják úgy megváltoztatni a történelmet, mintha Magyarország elnökének nem lenne alkalmas az, aki megnyert két olimpiát, aki a legtöbbet tette szervezőként a XX. században a magyar sportéletért, aki évtizedekig vezette a Magyar Olimpiai Bizottságot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik elismert vezetőjeként és európai parlamenti képviselőként is dolgozott. "Igenis méltó volt Schmitt Pál erre a tisztségre, és ezt be is bizonyította az elmúlt két esztendőben" - húzta alá, megjegyezve, senki nem gondolhatja komolyan, hogy Magyarországon a sportról Schmitt Pálnál bárki is többet tudna, ahogyan azt sem, hogy egy egyetemi doktori disszertáció megírása problémát jelenthet az olimpiai mozgalom egyik vezetőjének, egy olimpiai bajnoknak.

A kisdoktori dolgozat kétségtelenül - folytatta - egy becsületbeli üggyé vált, de a Fidesz álláspontja az, hogy ebben az ügyben az Országgyűlésnek nem volt szerepe, mert a törvények kimondják, mikor léphet, mikor kell fellépnie a Háznak az államfővel szemben. Schmitt Pál hivatali munkájával kapcsolatban az elmúlt három hónapban egy mondat kritikát sem hallott senkitől - fűzte hozzá Lázár János.

Felszólalásában egyúttal szorgalmazta a rendszerváltás előtt és annak éveiben szerzett tudományos címek megvizsgálását, a doktori jogok felülvizsgálatát. Ezt szerinte a vezetőkkel kell kezdenie a tudomány világának.

Kitért Tulassay Tivadarnak, a Semmelweis Egyetem rektorának lemondására is, és azt mondta, senki nem vonta meg a bizalmat az egyetemi vezetőtől, hiszen amúgy is távozott volna hivatalából. "A rektor úrnak három hónap múlva lejár a mandátuma. Ezt mint egy komoly egyetem vezetőjeként végig kell dolgoznia, nem futamodhat meg sem ebben az ügyben, sem az előtte álló három hónapi munka elől. Ez nem a bizalom megvonása, hanem a munka elvárása" - közölte a frakcióvezető.

Lázár János felszólalása után Schmitt Pál parlamenti dolgozószobájába ment Kövér László házelnökkel együtt, ahol már Orbán Viktor miniszterelnök is ott van. Volt az államfői szobában Giró-Szász András kormányszóvivő és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×