eur:
394.28
usd:
371.27
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Nem lesz váltás a kémügyben - lapszemle

Elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati karát érintő kémbotrány ügyészének kizárását a büntetőperből - írja a Magyar Nemzet.

Fazekas Géza szóvivő a lapot úgy tájékoztatta: Keresztes Imre főügyész nem találta megalapozottnak az elsőrendű vádlott Galambos Lajos védőjének indítványát, mert az abban foglaltaknak nem állnak fenn a törvényi feltételei.

Nem keltett különösebb zavart az éttermekben, vendéglátóhelyeken a cigarettatilalom, a vendéglősök felkészültek az április elseje utáni büntethetőségi időszakra - írja a Napi Gazdaság. A jó minőségű szolgáltatást nyújtó, a vendégkörükre kényes vendéglátóipari egységek többségének forgalmára sem pozitív, sem negatív hatást nem gyakorolt a nemdohányzók védelméről szóló törvény - nyilatkozta a lapnak Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke. Probléma a kis kocsmákban, borozókban lehet, itt a forgalom komolyabb visszaesése is elképzelhető. Háber Tamás úgy véli, az, hogy a szegmensben egyre többen próbálnak kibújni a jogszabály alól, például lakáskocsmákkal, klubalakítással, mutatja az igényt, hogy szükség van a jelenlegi szabályozásnál kulturáltabb megoldásra.

Valamivel kevesebb, mint ötvenezer aláírás hiányzott még vasárnap késő délután a szükséges kétszázezerből az LMP népszavazásának kiírásához - írja a Népszabadság online kiadása. A kérdőívek leadásának határideje hétfőn délután négykor jár le. Az LMP a hónap elején hirdette meg hivatalosan is a "kiszolgáltatottság" elleni referendumot, amelyen négy kérdést kívánnak feltenni: a tankötelezettség korhatárának leszállításáról, az álláskeresési járulék idejének mértékéről, a próbaidő maximális hosszáról, illetve a szabadságok kiadásának mértékéről.

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy a hideg miatt halhatott ki a neandervölgyi ősember. A Molecular Biology and Evolution című szaklapban megjelentek szerint a neandervölgyiek sokkal sebezhetőbbek voltak a hideg miatt. A neandervölgyiek ugyan képesek voltak elviselni az extrém hideg időjárást, de az állatok, melyekkel táplálkoztak, nem bírták jól a klímaváltozást. Főként mamutokra és más nagy testű állatokra vadásztak. Elég fejlettek voltak ahhoz, hogy eszközt használjanak, kőeszközöket, ruhákat készítettek, tüzet gyújtottak és találtak maguknak védett helyet az időjárási viszontagságok elől menekülve.

A Portfolio.hu arról ír, hogy kiváló negyedévet hagyott maga mögött a forint, két és fél éve nem erősödött ekkorát három hónap leforgása alatt. Mindez a kilátásban lévő biztonsági IMF-hitelkeretnek és az európai kormányok legutóbbi adósságválság ellen küzdő lépéseinek köszönhető - tudósít a Bloomberg. A hírügynökség összeállítása szerint a forint az elmúlt három hónapban 6,7 százalékkal értékelődött fel, ekkora negyedéves szárnyalást 2009 második negyedéve óta nem produkált. Ezzel a teljesítményével a második helyen végzett a lengyel zloty mögött a világ devizái között.

A Pénzcentrum.hu-n arról lehet olvasni, hogy kritikán aluli a hazai lakópark fejlesztők adatszolgáltatási hajlandósága - derül ki a lap felméréséből. Törvény írja elő ugyanis, hogy 2009 óta minden új építésű ingatlan esetében kötelezően el kell készíttetni az energetikai tanúsítványt, s azt a transzparencia érdekében kötelezően fel kell tölteni egy központi adatbázisba, mely mindenki számára szabadon hozzáférhető. A legtöbb érintett azonban nem tesz eleget az előírásnak. A szaklap a rendelkezésékre álló, 60 számottevő hazai projektet tartalmazó adatbázisból mindösszesen három fejlesztő nyolc projektje esetében volt megtalálható az energetikai tanúsítvány az elektronikus rendszerben.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×