Meg kell ismételni a szobi időközi polgármester-választást

InfoRádió / MTI
2012. április 2. 19:11
Meg kell ismételni a szobi időközi polgármester-választást az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői határozata értelmében, mert egy helyi kábeltelevízió a március 25-ei időközi önkormányzati választás idején megsértette a kampánycsendet. A megismételt polgármester-választást április 22-én tartják a Pest megyei településen.

Az OVB álláspontja szerint a választás napján a Danubia televízióban mintegy fél órán át sugárzott műsor érdemi hatással lehetett a választópolgárokra, így befolyásolhatta a választás eredményét. Az időközi képviselő-választást ugyanakkor nem kell megismételni, mert a műsor a testület szerint csak a polgármesterjelöltek versenyére lehetett hatással, a képviselőkére nem.

Az OVB ezzel részben megváltoztatta a Pest Megyei Területi Választási Bizottságnak az ügyben hozott határozatait, amelyekben még mindkét választás megismétléséről döntöttek.

A televízió elismerte a kampánycsend megsértését, és azt azzal magyarázták, hogy "sajnálatos emberi tévedés" miatt sugározták a korábban felvett választási fórum egy részét. Jelezték: a hibát észlelve azonnal megszakították a választási műsor sugárzását, s az egyébként korábban - tehát nem a kampánycsend idején - többször is adásba került.

A kábeltévé adásában az egyik független jelölt, Remitzky Zoltán kampányműsora volt látható; a leadott szavazatok alapján egyébként ő nyerte volna meg a polgármester-választást.

A helyi választási iroda hivatalos adatai szerint az időközi polgármester-választáson három független jelölt indult: Remitzky Zoltán 686 szavazatot kapott, Szőke István 550-et, Medveczki Zoltán pedig 58-at.

A 2.870 lelket számláló Szobon azért kellett időközi választást kiírni, mert a független képviselőkből és polgármesterből álló héttagú helyi testület a munkakapcsolat elnehezülésére hivatkozva január elején feloszlatta magát.