eur:
394.72
usd:
370.35
bux:
65325.36
2024. április 19. péntek Emma

Kumin: Schmitt Pál a nehezebb utat választotta

Magyarország érdeke, hogy Schmitt Pál távozása után a lehető leggyorsabban megtalálják és hivatalába iktassák azt a személyt, aki örvend akkora köztiszteletnek, hogy megerősítse a köztársasági elnöki poszt tekintélyét - mondta Kumin Ferenc politológus. A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint Schmitt Pálban négy nap alatt érlelődött meg a lemondás gondolata.

Schmitt Pál úgy tudott lemondani, hogy a maga részéről tisztázta az álláspontját - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány vezető elemzője a köztársasági elnök bejelentéséről. Kumin Ferenc szerint négy nap telt el, ami kevés idő ahhoz, hogy a politikában meghozható legsúlyosabb döntést valaki megtegye.

Az államfőn hatalmas volt a nyomás, ezt érzékelni lehetett - emelte ki a politológus. Hozzátette: az eset alapján látszik, hogy a nyilvánosság ereje mennyire nagy.

Schmitt Pálnak kellett meghoznia ezt a lemondásról szóló döntést, ez hétfőre érlelődött meg. Az államfő a nehezebb utat választotta, hiszen írásban is elküldhette volna bejelentését a parlamentnek, ehelyett az ellenzék megjegyzéseinek kitéve magát jelentette be távozását - fejtette ki.

A kormánypártok, a köztársasági elnöki intézmény és ezzel együtt az ország érdeke az, hogy köztiszteletnek örvendő, a hivatal méltóságát erősíteni is képes személy töltse be a tisztséget - mondta a politológus. Hangsúlyozta: nem az a kérdés, hogy milyen a háttere, hanem az, hogy az intézmény tekintélyének megóvására alkalmas legyen.

Kumin Ferenc szerint Magyarország érdeke az, hogy Schmitt Pál távozása után a lehető leggyorsabban megtalálják és hivatalába iktassák az új köztársasági elnököt.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×