eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jól vizsgáztak az "egyrendőrös" járőrautók

Számos bűnözőt, köztük gépkocsi-feltörőt, ittas vezetőt és betörőt is elfogtak a fővárosi rendőrök az új, úgynevezett "egy járőr-egy gépkocsi" program keretében - számolt be a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A BRFK a győri városi rendőrkapitányságon kipróbált programot vette át, és ez alapján úgy alakított át 30 járőrautót, hogy a beépített informatika rendszer egy gombnyomással biztosítja a rendőri intézkedések kép- és hangrögzítését, amely később bizonyítékként is felhasználhatóak.

A rendszer segítségével a járőr képes a rendőrség integrált ügyviteli rendszerének on-line használatára, miközben az intézkedést a bevetés-irányítási központban folyamatosan követik. A gépjárművek a telepített kamerákon kívül rendelkeznek érintőképernyős számítógéppel, amelyen keresztül utasításokat fogadhatnak, és a rendőrök különféle adatokat is le tudnak kérdezni.

A program kísérleti jelleggel indult el néhány hónappal ezelőtt három peremkerületi rendőrkapitányságon, a XVI., XVII., és XVIII. kerületekben. Egy-egy járőrautó átalakítása körülbelül 800 ezer forintba került.

A BRFK tájékoztatása szerint a rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ezért azt hamarosan az V., a VII., és VIII. kerületekben is bevezethetik.

Az új rendszer segítségével 10 percen belül fogtak el a járőrök egy gépkocsi-feltörőt, egy ittas sofőrt és egy betörőt a főváros peremkerületeiben - olvasható a BRFK weboldalán.

A gépkocsi feltörőjét úgy kapták el, hogy az egyik "egyrendőrös" járőrautó helyszínelése közben rádión személyleírást adott a tolvajról a környéken járőröző rendőrtársainak. A gépkocsi feltörőjét egy villamoson látták szemtanúk, amelyet az egyik járőr megállított, majd az odaérkező járőrtársaival közösen fogták el a feltételezett bűnözőt.

Egy másik esetben a rendszer segítségével egy ittas sofőrt vettek üldözőbe, aki közlekedési balesetet okozott, majd elmenekült. A járőrök három irányból is a férfi után indultak, akit 10 percen belül közösen fogtak el.

A BRFK egy korábbi lakásbetörésről is beszámolt. A bűnözőt perceken belül sikerült elfogni, mert egy időben sok szolgálati gépkocsi járőrözött a területen, így több irányból tudtak a helyszínre érkezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×