Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jól vizsgáztak az "egyrendőrös" járőrautók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Számos bűnözőt, köztük gépkocsi-feltörőt, ittas vezetőt és betörőt is elfogtak a fővárosi rendőrök az új, úgynevezett "egy járőr-egy gépkocsi" program keretében - számolt be a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A BRFK a győri városi rendőrkapitányságon kipróbált programot vette át, és ez alapján úgy alakított át 30 járőrautót, hogy a beépített informatika rendszer egy gombnyomással biztosítja a rendőri intézkedések kép- és hangrögzítését, amely később bizonyítékként is felhasználhatóak.

A rendszer segítségével a járőr képes a rendőrség integrált ügyviteli rendszerének on-line használatára, miközben az intézkedést a bevetés-irányítási központban folyamatosan követik. A gépjárművek a telepített kamerákon kívül rendelkeznek érintőképernyős számítógéppel, amelyen keresztül utasításokat fogadhatnak, és a rendőrök különféle adatokat is le tudnak kérdezni.

A program kísérleti jelleggel indult el néhány hónappal ezelőtt három peremkerületi rendőrkapitányságon, a XVI., XVII., és XVIII. kerületekben. Egy-egy járőrautó átalakítása körülbelül 800 ezer forintba került.

A BRFK tájékoztatása szerint a rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ezért azt hamarosan az V., a VII., és VIII. kerületekben is bevezethetik.

Az új rendszer segítségével 10 percen belül fogtak el a járőrök egy gépkocsi-feltörőt, egy ittas sofőrt és egy betörőt a főváros peremkerületeiben - olvasható a BRFK weboldalán.

A gépkocsi feltörőjét úgy kapták el, hogy az egyik "egyrendőrös" járőrautó helyszínelése közben rádión személyleírást adott a tolvajról a környéken járőröző rendőrtársainak. A gépkocsi feltörőjét egy villamoson látták szemtanúk, amelyet az egyik járőr megállított, majd az odaérkező járőrtársaival közösen fogták el a feltételezett bűnözőt.

Egy másik esetben a rendszer segítségével egy ittas sofőrt vettek üldözőbe, aki közlekedési balesetet okozott, majd elmenekült. A járőrök három irányból is a férfi után indultak, akit 10 percen belül közösen fogtak el.

A BRFK egy korábbi lakásbetörésről is beszámolt. A bűnözőt perceken belül sikerült elfogni, mert egy időben sok szolgálati gépkocsi járőrözött a területen, így több irányból tudtak a helyszínre érkezni.