Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyik pártnak sincs még jelöltje a köztársasági elnöki posztra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ötpárti egyeztetést tartottak a parlamenti frakciók az új államfő jelöléséről. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta: egyik pártnak sincs még jelöltje, de - mint fogalmazott - a jelenlegi helyzetet minél gyorsabban meg kell oldani. Orbán Viktor két hét múlva jelöl új államfőt a Fidesz-KDNP-frakciónak.

A kormánypárti frakciószövetség hétfő este arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, hogy két hét múlva, április 16-án jelöljön új államfőt - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a tanácskozás után.

A politikus újságíróknak azt mondta: azért döntöttek így, mert a Schmitt Pál lemondása után tartott ötpárti tanácskozáson meghallgatták az ellenzék véleményét, amely szerint az ország érdeke egyfelől, hogy rövid időn

belül legyen új köztársasági elnök, másrészt viszont az, hogy a jelölt kiválasztásakor kellő körültekintéssel járjanak el.

"Ezeket a tanácsokat megfontolva kezdjük meg a szükséges egyeztetéseket" - hangsúlyozta Lázár János.

Közölte: kedd reggel tájékoztatja az ellenzéki frakciók vezetőit a kormánypárti frakciószövetség döntéséről. Hozzátette, kíváncsiak az ellenzék véleményére, várják a javaslatukat. Érdemi személyi javaslat a hétfő esti ötpárti egyeztetésen nem hangzott el - mondta.

"Semmiféle személyi találgatásba nem fogok belemenni se ma, se holnap, se holnapután" - emelte ki.

A frakcióvezető szerint nyilvánvaló, olyan elnökre van szükség aki a nemzet egységét képes megjeleníteni és képes szimbolizálni munkájával és jövőbeli tevékenységével.

Az MTI kormánypárti forrásból úgy értesült, hogy az alig húszperces frakcióülésen Orbán Viktor és Lázár János beszédén kívül képviselői hozzászólás nem hangzott el, ahogyan lehetséges államfőjelölt neve sem. A kormánypárti képviselőket arra kérték, hogy az április 16-i jelölésig ne nyilatkozzanak a témáról.

Így látta az ellenzék

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a demokratikus pártoknak közösen kellene új köztársasági elnököt jelölniük. Mesterházy Attila az egyeztetés után azt mondta: a Fidesz-KDNP-frakció várhatóan még hétfő este eldönti, ki lesz a köztársasági elnök.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke hozzátette: az egyeztetés csak formális volt, a párt szerdai elnökségi ülésén dönti el, hogy megneveznek-e egy olyan személyt, akinek jelöléséhez megpróbálják összegyűjteni a szükséges 78 képviselő aláírását.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője hangsúlyozta: az ellenzéki párt nem kíván részt venni egy olyan eljárásban, amelyiknek már előre eldőlt az eredménye. Hozzátette, nincs értelme egy ilyen "megalázó folyamatba belökni" olyan tiszteletreméltó embereket, akik egyébként alkalmasak lennének köztársasági elnöknek.

Kövér László a jelöléséről: "nem aktuális kérdés"

"Nem aktuális kérdés" - így válaszolt Kövér László hétfőn este arra az újságírói kérdésre, hogy elvállalná-e a köztársasági elnöki jelöltséget.

A Schmitt Pál lemondása után az államfői feladat- és hatásköröket ellátó Kövér László azután nyilatkozott, hogy dolgozószobájában több mint két órán át tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A megbeszélésen rövidebb ideig részt vett Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is.

Az új államfő megválasztására 30 nap áll az Országgyűlés rendelkezésére.