eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Schmitt Pál: Kiállok az igazamért

Nincs szándékomban lemondani, tiszta a lelkiismeretem - ismételte meg pénteki álláspontját Schmitt Pál köztársasági elnök, ezúttal a Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorában.

Nem vagyok perelhető, és én sem perelek - emelte ki a szombaton rögzített interjújában Schmitt Pál, annak kapcsán, hogy csütörtökön a Semmelweis Egyetem szenátusa megfosztotta 1992-ben megszerzett doktori címétől.

Az ellenzéki reakciókra reagálva azt mondta a Magyar Rádióban: méltatlannak érzi az ellenzéki pártok támadását, hiszen ő az ország első embere. A támadás a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét és jóhírét ássa alá, és .fair play-díjas olimpiai bajnok vívóként nem szokott hozzá az "oldalról és hátulról jövő" támadásokhoz, de kiáll az igazáért - fűzte hozzá.

Kiemelte, nem szabad elfelejteni, a plágiumügy abból indult ki, hogy "egy blogger" bejelentette: a kisdoktorija körül "valami nem volt rendben". "Én meg úgy gondoltam, hogy rendben volt" - mondta.

Úgy véli, tudhatták, hogy Szöulban fog tárgyalni, amikor az egyetem vizsgálóbizottsága kitűzte a döntés dátumát. A tisztesség megkívánta volna, hogy megvárjanak a döntéssel, mert az utazást már nem tudtam lemondani - emelte ki.

Hozzátette: a doktori tanács megnyugtatta abban, hogy húsz évvel ezelőtt is tisztességesen járt el, és nem találták őt hibásnak.

"Ha húsz évvel ezelőtt tévedett a tudomány, mert nem hívta fel a figyelmemet bizonyos hiányosságokra, azt most a szenátus kijavította. Hogy úgy mondjam, önmaguk között 1:1 a meccs, csak sajnálom, hogy ennek én voltam a szenvedő alanya, hogy rólam szólt, az én becsületemről, az én eljárásomról a dolog" - fogalmazott.

Schmitt Pál azt mondta, elfogadja kisdoktori címének visszavonását, de azt szerinte a jelenleg érvényes jogszabályok alapján csak bíróság vonhatta volna vissza. "Talán lesz valaki, aki utánamegy, hogy milyen alapon hagyta ki a Semmelweis Egyetem szenátusa a Magyar Akkreditációs Bizottságot" - mondta.

Kiállok az igazamért, bevállalok még egy PhD-dolgozatot, amellyel magamnak akarok bizonyítani, és azoknak, akik ideáig is bíztak bennem - fogalmazott a szombaton felvett és vasárnap reggel sugárzott interjúban a köztársasági elnök.

Schmitt Pál pénteken adott interjút a közszolgálati tévének, amelyben többek között azt mondta: nincs összefüggés a köztársasági elnöki tisztsége és a doktori címétől való megfosztása között. Hozzátette: a legjobb tudása szerint írta 1992-ben kisdoktori dolgozatát, és most -, hogy megvédje becsületét - az új kritériumoknak megfelelő PhD-dolgozat írásába kezd a sport és a környezetvédelem kapcsolatáról.

Az Index és az hvg.hu is azt írta a Chicago Tribune-re hivatkozva, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban is vizsgálják Schmitt Pál ügyét.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×