Schmitt Pál: Kiállok az igazamért

Infostart
2012. április 1. 08:03
Nincs szándékomban lemondani, tiszta a lelkiismeretem - ismételte meg pénteki álláspontját Schmitt Pál köztársasági elnök, ezúttal a Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorában.

Nem vagyok perelhető, és én sem perelek - emelte ki a szombaton rögzített interjújában Schmitt Pál, annak kapcsán, hogy csütörtökön a Semmelweis Egyetem szenátusa megfosztotta 1992-ben megszerzett doktori címétől.

Az ellenzéki reakciókra reagálva azt mondta a Magyar Rádióban: méltatlannak érzi az ellenzéki pártok támadását, hiszen ő az ország első embere. A támadás a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét és jóhírét ássa alá, és .fair play-díjas olimpiai bajnok vívóként nem szokott hozzá az "oldalról és hátulról jövő" támadásokhoz, de kiáll az igazáért - fűzte hozzá.

Kiemelte, nem szabad elfelejteni, a plágiumügy abból indult ki, hogy "egy blogger" bejelentette: a kisdoktorija körül "valami nem volt rendben". "Én meg úgy gondoltam, hogy rendben volt" - mondta.

Úgy véli, tudhatták, hogy Szöulban fog tárgyalni, amikor az egyetem vizsgálóbizottsága kitűzte a döntés dátumát. A tisztesség megkívánta volna, hogy megvárjanak a döntéssel, mert az utazást már nem tudtam lemondani - emelte ki.

Hozzátette: a doktori tanács megnyugtatta abban, hogy húsz évvel ezelőtt is tisztességesen járt el, és nem találták őt hibásnak.

"Ha húsz évvel ezelőtt tévedett a tudomány, mert nem hívta fel a figyelmemet bizonyos hiányosságokra, azt most a szenátus kijavította. Hogy úgy mondjam, önmaguk között 1:1 a meccs, csak sajnálom, hogy ennek én voltam a szenvedő alanya, hogy rólam szólt, az én becsületemről, az én eljárásomról a dolog" - fogalmazott.

Schmitt Pál azt mondta, elfogadja kisdoktori címének visszavonását, de azt szerinte a jelenleg érvényes jogszabályok alapján csak bíróság vonhatta volna vissza. "Talán lesz valaki, aki utánamegy, hogy milyen alapon hagyta ki a Semmelweis Egyetem szenátusa a Magyar Akkreditációs Bizottságot" - mondta.

Kiállok az igazamért, bevállalok még egy PhD-dolgozatot, amellyel magamnak akarok bizonyítani, és azoknak, akik ideáig is bíztak bennem - fogalmazott a szombaton felvett és vasárnap reggel sugárzott interjúban a köztársasági elnök.

Schmitt Pál pénteken adott interjút a közszolgálati tévének, amelyben többek között azt mondta: nincs összefüggés a köztársasági elnöki tisztsége és a doktori címétől való megfosztása között. Hozzátette: a legjobb tudása szerint írta 1992-ben kisdoktori dolgozatát, és most -, hogy megvédje becsületét - az új kritériumoknak megfelelő PhD-dolgozat írásába kezd a sport és a környezetvédelem kapcsolatáról.

Az Index és az hvg.hu is azt írta a Chicago Tribune-re hivatkozva, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban is vizsgálják Schmitt Pál ügyét.