eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem csak a hatóanyagot, a gyógyszer nevét is felírhatja az orvos

Ahogy azt az Inforadio.hu is megírta, április elsejétől a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek esetében megkezdődik a hatóanyag-alapú felírás. Az orvos azonban továbbra is feltüntetheti a recepten, hogy melyik gyógyszert javasolja.

Az egészségügyi államtitkárság közleményében emlékeztetett, hogy a Széll Kálmán Tervhez kapcsolódó intézkedések közül április elsejével további, "a betegek terheit csökkentő elemmel" bővül a gyógyszer-támogatási rendszer.

E szerint a koleszterinszintet csökkentő készítmények közül összesen öt hatóanyagnál megkezdődik a hatóanyag neve alapján a gyógyszerfelírás.

Ugyanakkor "ha a beteg kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a hatóanyagnév, a hatáserősség és gyógyszerforma recepten történő kötelező rögzítése mellett indokolt, továbbra is feltüntetheti az általa javasolt gyári gyógyszerkészítmény nevét is" - hangsúlyozták.

Ily módon kívánják segíteni az új rendszerre történő átállás zökkenőmentességét és a betegek tájékozottságát - olvasható az államtitkárság közleményében.

A hatóanyag-alapú felírásról az Inforadio.hu szombaton közölt cikket, amelyben a a Szolnok Megyei Orvosi Kamara elnöke azt mondta, nem szabadna engedni, hogy csak hatóanyagot írhassanak fel az orvosok.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×