eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tarlós: Három lépcsőben kell a BKV helyzetét megoldani

Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint a bankok a pénzvilág szigorú szabályaihoz képest váratlanul rugalmasak és konstruktívak a BKV adósságának finanszírozásával kapcsolatban, mindegyik pénzintézettel meg lehetett állapodni az adósságok refinanszírozásáról.

Budapest főpolgármestere kedden az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt erről, miután hétfő délután megbeszélést folytatott a BKV-nak hitelező kilenc pénzintézettel. Közölte, egy távol-keleti bank keddre ígért végleges választ arra, hogy milyen formában tud hozzájárulni a helyzet megoldásához. Hozzátette: úgy tűnik, hogy a bankok is nagyon pozitív szerepet játszanak a BKV megmentésében.

Az UniCredit Bankhoz hétfőn érkezett meg 5 milliárd forint, amelyet a BKV egyik lejárt hitele után fizettek ki. Ezzel kapcsolatban Tarlós István jelezte: nem arról van szó, hogy az állam a BKV helyett valamit kifizetett. "A képlet az", hogy a BKV-t tönkretették, a fővárosnak és a kormánynak együtt talpra kell állítania a céget másfél év alatt, ennek egyik lépcsője a hétfői lépés - tette hozzá.

Kifejtette: a főváros pénzt ad a működésre, a kormány pedig garanciákat tesz az éppen aktuális adósságok kezelése mögé. Tarlós István szerint három lépcsőben kell a helyzetet megoldani: először a 64 milliárdos adósságot kezelni kell, majd az ez évi működést kell biztosítani, végül a hosszú távú működési koncepciót kell elfogadni.

Utóbbival kapcsolatban Tarlós István azt mondta, heteken belül megoldódhat a kérdés, akkor kijelenthető lesz, hogy az állam milyen bevételi forrásokat biztosít a fővárosnak, hogy a BKV-t legyen miből finanszírozni. Ezek elmondása szerint már körvonalazódnak, de a rádióműsorban a főpolgármester ezeket nem nevezte meg.

A BKV hétfőn fizette ki az UniCredit Banknál már lejárt 5 milliárdos adósságát, a következő kifizetendő hitel szerdán válik esedékessé, azt a KDB Bank adta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×