Orbán: Legalább 5,5 millió embernek kell dolgoznia - a nap hírei

Infostart
2012. március 8. 21:07
A kormány célja, hogy Magyarországon legalább 5 és fél millió ember éljen munkából. Húszmillió forint hitelösszegig lehet igénybe venni az árfolyamrögzítést. Megkapja az állami garanciát hitelei átütemezéséhez a BKV.

A kormány célja, hogy Magyarországon legalább 5 és fél millió ember éljen munkából, vállalkozásból - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitó című fórumán közölte: 2010-ben 3,8 millió ember dolgozott, ám közülük 1,2 millióan nem fizettek adót, vagyis 2,6 millió ember tartotta fenn az országot. Hangsúlyozta: ha nem változik jelentősen a helyzet, akkor a magyar gazdaságnak nincs jövője, a kormány pedig nem tudja végrehajtani programját.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a szocialista párt 2014-re elég erős lesz a kormány leváltásához és elég felkészült az ország irányítására. Mesterházy Attila az MSZP évértékelő rendezvényén azt mondta: a Fidesz - kormányzásának félidejéhez közeledve - elveszítette a többség bizalmát, mert nem tudott biztonságot teremteni.

Húszmillió forint hitelösszegig lehet igénybe venni az árfolyamrögzítést - erősítette meg a kormányszóvivő. Giró-Szász András a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában emlékeztetett arra: a kabinet és a Magyar Bankszövetség korábbi megállapodásában a lakás értéke alapján határozták meg a jogosultak körét. A kormányszóvivő azt is közölte, hogy a közszférában dolgozók soron kívül, hamarabb vehetik majd igénybe az árfolyamgátat.

Magyarországnak továbbra is célja a mielőbbi megállapodás az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutalappal - mondta a hiteltárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter. Fellegi Tamás a Portfolio.hu által rendezett konferencián hangsúlyozta: nincs "B" terv. A miniszter közölte: a tárgyalások megkezdéséhez tisztázni kell az Európai Bizottság által vitatott kérdéseket, de ezek politikai jellegűek

Közben a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetője megerősítette, hogy informális találkozót tart jövő pénteken Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter Washingtonban a Nemzetközi Valutaalap magyarországi misszióvezetőjével. Iryna Ivaschenko, hangsúlyozta, hogy a megbeszélésen a közelmúltbeli magyarországi fejleményeket vitatják meg, vagyis nem a készenléti hitel-megállapodásról lesz szó.

Megkapja az állami garanciát a hitelei átütemezéséhez a BKV. Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy a közlekedési vállalatnak hitelező 8 bank három évvel meghosszabbítja a BKV összesen 40 milliárd forintos hitelének futamidejét. A főpolgármester kedden egyeztet a BKV hosszú távú finanszírozásának részleteiről Varga Mihállyal, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral.

Kormányrendeletben szabályozná a munkába járás költségtérítését a Fidesz. Fónagy János és Völner Pál képviselők módosító javaslata szerint meghatározzák majd a munkába járással összefüggésben utazási költségtérítésre jogosultak körét, számítását, mértékét és az igénybevétel jogosultsági feltételeit. Kikerül a törvény szövegéből az, hogy milyen hatályú munkavállalói jogviszonyra terjed ki a munkáltatói költségtérítés, illetve annak meghatározása is, hogy mi minősül munkába járásnak, illetve hétvégi hazautazásnak. --Korábban a munkaadók úgy ítélték meg, hogy a legalább 86 százalékos költségtérítéssel rájuk terhelik a közlekedési társaságok finanszírozásának gondjait, és akár egymillió munkavállaló utazási költségeit kell átvállalniuk azzal, hogy a helyközi mellett a helyi járatokon történő utazás költségeit is fizetniük kell.

Képzési programokkal bővítették ki a közmunkaprogramokat március elsejével - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Balog Zoltán elmondta: mindenkinek, akit a közmunkába bevontak, és nincs meg a 8 osztálya, lehetőséget adnak arra, hogy elvlégezze az általános iskolát, megszerezze az érettségit, vagy szakmát tanuljon, mindezt a közmunka ideje alatt, úgy hogy közben fizetnek neki a tanulásért.

Májusban kell megkezdenie a kétéves fogházbüntetés letöltését Geréb Ágnesnek. A Fővárosi Törvényszék engedélyezte a három hónapos halasztást, miután a szülész-nőgyógyász időközben kegyelmi kérvényt nyújtott be. Ettől függetlenül Geréb Ágnes más ügyek miatt továbbra is házi őrizetben van. Az orvost négy otthonszülési ügy miatt ítélték letöltendő fogházbüntetésre.