"Bele kell habarodni a hegybe" - hetedszer tör a világ csúcsára a magyar hegymászó

Infostart
2012. március 2. 06:07
Hetedszer vág neki a világ legmagasabb pontjának egy magyar hegymászó. Klein Dávid oxigénpalack nélkül és egyedül mászik. Az előző expedíción, két évvel ezelőtt halt meg Klein Dávid mászótársa, Várkonyi László, miután elsodorta egy jégomlás.

A 6400 méter feletti alaptábortól egyedül mozgok a hegyen, egyedül építem ki a táboraimat, nem veszek igénybe magashegyi teherhórdókat és nem használok palackozott oxigént sem - mondta az InfoRádiónak Klein Dávid hegymászó, aki március végén indul a Mount Everestre.

A tervek szerint a magashegyi táborok kiépítése után május 15. és 25. között lehet a csúcstámadás.

Magyar hegymászókörökben sok adat és tapasztalat gyűlt össze a hegy megmászásával kapcsolatban, mivel előtte már többen próbálkoztak - mondta a mászó, hozzátéve, hogy komoly felkészülésen. Már hetedszer próbálja elérni a világ legmagasabb pontját.

A jégomlás miatt két éve meghalt hegymászó társával, Várkonyi Lászlóval 2007-ben 8650 méterig jutottak oxigénpalack nélkül, de a körülmények miatt vissza kellett fordulniuk. Kétszáz méter volt hátra, ami még négy óra mászást jelentett volna.

Klein Dávid azt mondta, az vonzza ebben a hegyben a legkevésbé, hogy ő legyen az első magyar, aki oxigénpalack nélkül feljut a csúcsra. Magába a hegybe kell belehabarodni - fogalmazott.

Hanganyag: Windisch Judit


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást