Mikor kerülnek állami kézbe a városi kórházak?

Infostart
2012. február 27. 18:17
A városi kórházak több lépcsőben kerülhetnek állami tulajdonba, az első időpont május 1-je lehet.

A Semmelweis Terv végrehajtásának egyik kulcsterülete jelenleg az ellátórendszer átalakítása - mondta egy egészségügyi konferencián Szócska Miklós területért felelős államtitkár. Úgy fogalmazott: az első félév feladata, hogy az összes kórház állami kézbe kerüljön.

Az államtitkár az InfoRádió kérdésére válaszolva elárulta: ez több lépcsőben történhet meg, május 1-je az első ütem határideje. A jogszabály előkészítése zajlik, de mivel krónikus- és járóbeteg-ellátó intézményekről is szó van, ezek ütemezéséről még nem tud beszámolni Szócska Miklós.

Az ellátórendszer átalakítása könnyebben végrehajtható akkor, ha a kórházak állami kézbe kerülnek - fejtette ki a konferencián az államtitkár.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az állami kézbe vétel folyamatát fel kell gyorsítani, míg Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke véleménye viszont épp ellentétes ezzel, és úgy látja: monitorozásra lenne szükség ahhoz, hogy lássák, mik a hibák.

Annyi tudható, hogy jelenleg 104 aktív ággyal rendelkező kórház van, ebből 16 fog funkciót váltani. Ezek valószínűleg benne lesznek a május 1-ig átvételre kerülő intézmények körében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást