Adóssággal küzd a Nemzeti Galéria

Infostart
2012. február 27. 15:43
Mintegy százmillió forint adósság szorongatja a Magyar Nemzeti Galériát. Az intézmény gazdálkodását a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és költségvetési felügyelő is vizsgálja.

Adósságok nélkül vette át elődjétől a patinás kulturális intézményt, ám adóssággal terhelve távozott a Magyar Nemzeti Galéria decemberben lemondott főigazgatója, Csák Ferenc - írja a Magyar Nemzet.

A napilap információi szerint Csák Ferenc - Hiller István korábbi kultuszminiszter államtitkára - az országgyűlési választások előtt, 2009 novemberében, egyetlen pályázóként nyerte el a galéria vezetését, és 2010 márciusában új kabinetiroda létrehozásával, új logók terveztetésével kezdte munkáját, majd egy műtárgyvizsgálatokra szakosodott magáncéget is beköltöztetett volna a galériába, amely rövid múltja ellenére 2008-ban milliárdos közbeszerzési eljáráson aratott sikert.

Ellentmondásos a Munkácsy Alapítvány és a Nemzeti Galéria együttműködése, hiszen bár a magánalapítvány a kiállítások költségeit megelőlegezi, de a profit jelentős része is nála marad, így az intézmény jószerivel semmit nem tud finanszírozni saját bevételeiből.

Csák Ferenc egy tavalyi televízió-interjúban fél-profitorientált szervezetnek nevezte a Nemzeti Galériát, és 320 millió forintos bevételi tervről beszélt.

A Magyar Nemzet információja szerint Csák Ferenc főigazgató távozásáig több mint 80 millió forint lejárt tartozás és több mint 30 millió forint, az idei évre átütemezett adósság halmozódott fel a galériában.

A hiány okainak feltárása jelenleg is tart.

Az InfoRádió megkereste az ügyben a Magyar Nemzeti Galéria működést vizsgáló költségvetési felügyelőt, Kovács Bálintot, aki későbbre ígért tájékoztatást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást