"A közösségi élményt kellene visszaadni az embereknek"

Infostart
2012. február 21. 08:15
A Petőfi Irodalmi Múzeumban az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezésében beszélgetett egymással Fabiny Tamás evangélikus püspök és Vekerdy Tamás pszichológus az érzelmi biztonságról és a biztos háttérről.

Vekerdy Tamás elmondta: egy felmérés szerint a gyerekek tanulmányi eredményei mindössze 18 százalékban határozzák meg a későbbi beválásukat, 82 százalékban az érzelmi intelligencia a döntő. Hozzátette: ezért is fontos dolog az életben az érzelmi biztonság, a gyermek számára a tapintás, a családtagok közelsége.

A férfiak családban eltöltött szerepéről a pszichológus azt mondta: "a régi férfiak nem voltak olyan hülyék, mint mi, modern férfiak. Hányszor hallom a praxisomban, hogy a gyerek a feleségem dolga. Majd, ha nagyobb lesz, foglalkozom vele. De ez természetesen marhaság."

Fabiny Tamás azzal kapcsolatban, hogy egy felmérés szerint a magyar a világ egyik legboldogtalanabb nemzete, azt mondta: nem hitspecifikus, hogy valaki boldog-e. Hívő ember is lehet boldogtalan, és fordítva. Úgy fogalmazott: "kérdezzük meg az embereket, hogy mi az ő boldogtalanságuk oka." Hozzátette: "az érzelmi biztonság szempontjából nagyon fontos kérdés a közösséghez tartozás."

"Valahol a közösségi élményt kellene visszaadni az embereknek" - mondta Fabiny Tamás. Emlékeztetett: az sms korában az emberek már nem őrzik meg a leveleket. "A baráti levelezésünk, vagy a szerelmi levelezésünk micsoda kincseket rejtett magába. Azokat be lehetett kötni, vagy el lehetett tenni egy dobozba. Most ezeket valahol a virtuális térben lehet esetleg megtalálni. Az sms romantika nem ugyanaz, mint egy kézzel írott levél romantikája."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A beszélgetés 1. része
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A beszélgetés 2. része
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást